New york cheesecake med blåbär

God cheesecake som inte är för söt trots den vita chokladen. Jag tror nog att jag föredrar cheesecakes som inte ska gräddas i ugn men det är ju en smaksak i och för sig ;) Man hade kanske kunnat strunta i att sätta in den i ugnen jag vet faktiskt inte :O man får väl prova sig fram helt enkelt! Jag gjorde halva receptet i en form 24 cm i dm och den blev som på bilden och räckte till 6-8 personer. Gör ni hela receptet får ni en betydligt högre kaka men som räcker till fler ;) receptet säger 10 portioner. Man hade ju kunnar prova att byta ut bären mot några andra bär som t.ex hallon :) Förberedlesetid: ca. 40min, Gräddningstid: 10+60min, I kyl: 6-8 timmar.
10 portioner
Ingredienser:
300 gram digestivekex
150 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
600 gram philadelphiaost
2,5 dl keselle 10%
3 ägg
1 dl vispgrädde, vispad
200 gram vit choklad
1 dl frysta blåbär (jag tog mer)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på ca 200 grader. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 min och låt svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp
5. Höj temperaturen i ugnen till ca 225 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
150 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
600 gram philadelphiaost
2,5 dl keselle 10%
3 ägg
1 dl vispgrädde, vispad
200 gram vit choklad
1 dl frysta blåbär (jag tog mer)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på ca 200 grader. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 min och låt svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp
5. Höj temperaturen i ugnen till ca 225 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Kommentarer
Trackback