Cheesecake med lemoncurd



Ååååh vad god denna cheesecaken är! Jag har alltid varit ett stort fan av cheesecakes och fick i födelsedagspresent en bok med cheesecakes, cupcakes och kakor. Den har så otroligt många spännande recept på olika cheesecakes att det vattnas i munnen redan innan man öppnat boken. Denna cheesecaken var den första jag gjorde från boken och gud va god den var! Perfekt balans mellan sötma och syrlighet och det är svårt att bara ta en bit. Den är inte svår att göra men lite tid tar det med de olika momenten men det är den värd kan jag lova. Förberedningstid: Ca. 40 min. Gräddning: 1h + svalna i eftervärmen. I kyl: 3h eller över natten.

En sak att tänka på är att man inte kan börja med denna kakan två timmar innan gästerna kommer då den måste stå i kylen så jag rekomenderar att man gör den dagen innan. 

Var noga med att bara få det gula och yttersta skalet på citronen. Det vita ger en besk smak.

10 bitar

Ingredienser: 
- 250 gram digestivekex
- 125 gram smält smör
Fyllning:
- 750 gram rumsvarm cream cheese typ philadelphia
- 2 tsk finrivet citronskal
- 110 gram strösocker
- 3 ägg
Lemoncurd:
- 45 gram smör
- 110 gram strösocker
- 1 uppispat och silat ägg
- 1 tsk finrivet citronskal
- 2 msk pressad citronsaft

GÖR SÅ HÄR:

1. Krossa kexen antingen i en matberedare eller som jag gör: lägg dem i en påse och slå sönder dem med en kavel. Det ska bli väldigt små och finmalda smulor. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop. Pressa ut smulorna i bottnen och längs kanterna på en 24 cm springform.(Form med löstagbar botten) Ställ formen i kylskåpet i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 160 grader.
3. Fyllningen: Vispa samman cream cheese, citronskal och socker med elvisp till en jämn smet. Vispa sedan i äggen, ett i taget.
4. Häll i fyllningen i formen och grädda i ca. 1 timme. Låt kakan svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt. (Sätt en träslev mellan ugnen och ugnsluckan) Under tiden som kakan gräddas görs lemon curd.
5. Lemon curd: Blanda alla ingredienserna i en lite värmetålig skål som ställs över en kastrull men sjudande vatten. (Vattnet får inte komma i kontakt med skålens botten.) Rör hela tiden i ca. 20 minuter tills krämen börjar tjockna och fastnar på baksidan av en sked. Ta skålen från värmen. Täck noga med plastfolie och låt krämen kallna till rumstemperatur.
6. Bred ut lemon curden(när den kallnat!) på kakan och ställ i kylskåpet i 3 timmar eller över natten.

Dekorera gärna kakan med lite citronmeliss :)



LYCKA TILL!! / Tove


Kanelbriocher


Goda bullar som inte är så svåra att göra. Det är vanliga vetebullar som man klickar på en fyllning innan de ska in i ugnen. I ugnen flyter fyllningen ut över bullarna. Typ som kanelbullar bara att fyllningen är utanpå. Detta är andra gången jag gör dem och jag måste säga att de var godare första gången, vet inte vad jag gjorde för fel men de blev nästan lite torra...:( men de var goda i alla fall tycker jag! :)

30 bullar

Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 4 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 150 gram smör eller margarin
- ½ dl socker
- 5 ägg
- ca. 1 liter vetemjöl
Fyllning:
- 125 gram smör eller margaring
- 2 dl socker
- 2-3 tsk kanel
Penslning:
1 ägg

GÖR SÅ HÄR:
1. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken där i. Blanda till jästen löses upp.
2. Tillsätt den mindre mängden mjöl och saltet. Arbeta "grunddegen" och låt den jäsa till dubbel storlek.
3. Fyllningen: Under tiden som degen jäser blandar du ihop alla ingredienserna till fyllningen.
4. Rör matfettet med sockret. Vispa äggen. Tillsätt detta i degen och arbeta in mjölet. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare tills den blir smidig.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Forma degen till släta bullar. (30stycken) Lägg dem på bakplåtspapper. (10 på varje plåt, de växer rejält när de jäser och i ugnen) Platta till dem lätt med handen och gör samtidigt ett hål i mitten på varje bulle. I hålen fördelar du fyllningen. Låt bullarna jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Innan andra jäsningen.

Går utmärkt att frysa :)

LYCKA TILL / Tove


Mumsiga chokladmuffins:)


Ingen superbra bild men jag hade inte tid att ta massa foton... Dessa muffinsarna är väldigt goda tycker jag och dessutom väldigt enkla att göra. Super ju :D Muffinsarna smakar som kladdkaka och är sega och goda och fyllningen är helt underbar! Det är en helt vanlig muffinsmet som man gräddar i ugnen och när de har svalnat och sjunkit ihop så häller man på en glasyr som man kokat. När muffinsarna är inne i ugnen så växer de en del så fyll inte formarna mycket mer än till hälften. När man tar ut muffinsarna så lixom sjunker de ihop i mitten och det är där man sedan häller glasyren. Tar högst en timme att göra varav 15 minuter gräddning.

Man kan så klart skippa i fyllningen och bara göra muffinsarna som då blir typ kladdkakemuffins.

Ett tips är att göra glasyren/fyllningen när muffinsarna är i ugnen men det är viktigt att låta dem svalna och sjunka ihop innan man häller på fyllningen.

Ca. 17 stycken

Ingredienser:
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 4 msk kakao
- 1,5 dl mjöl
- 100 gram smör eller margarin

Glasyr:
- 100 gram smör eller margarin
- 4 msk socker
- 2 tsk mjöl
- 4 tsk kakao
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 160 grader. 
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Smält matfettet och häll ner i äggblandningen tillsammans med de övriga ingredienserna.
4. Häll smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter. Låt svalna.


Så ser de ut utan glasyr ;)

5. Glasyr: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka tills det tjocknar. Låt svalna.
Ett tips är att hälla glasyren i en bringare av något slag. Det blir enklare att hälla då.
6. Häll glasyren i "hålen" på muffinsarna som bildas då muffinsarna svalnar och sjunker ihop.

När muffinsarna är helt klara sätter man in dem i frysen på en bricka. När de är helt frysta kan man lägga dem i påsar. Ta fram muffinsarna ca. 5-10 minuter före servering. De ska vara lite kalla! Fyllningen blir ganska mjuk om de står framme för länge.

LYCKA TILL! / Tove

 


Brownies :D:D:DD:D:D:D

Ett tips är att aldrig baka något fredagen den 13:e. Idag har jag alltså inte bakat något eftersom jag inte vill göra några misstag! :D Istället tänkte jag visa er ett klassiskt recept på underbara brownies som jag gjorde för några dagar sedan ;p Smakar übergott! Egentligen är det jag gjort amerikanska chokladrutor men jag kallar dem ändå för brownies (: Brownies är chokladrutor garnerade med blockchoklad men just den dagen ville jag inte ha någon mer chokladsmak. Receptet innehåller nötter men om man inte tycker om/är allergisk mot nötter så kan de uteslutas! Rutorna är enkla och goda!

 

Ingredienser:

- 100 g hasselnötkärnor eller valnötter (kan uteslutas)
- 150 g smör
- 0,75 dl kakao
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl

Garnering:
- 100 g mörk blockchoklad
- ca 50-100 g ½-1 nöt per brownie valnötter

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 150°C. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper. Har du en teflonform kan du ta den som den är utan att smörja och bröa.

2. Smält smöret i en kastrull och blanda ner kakaon och rör tills det blir en slät smet utan klumpar. Låt svalna.

3. Hacka nötterna (eventuellt). Använd gärna matberedare eller mixer. Annars kan man också använda en vass kniv.

4. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp som du kan fortsätta använda tills smeten är klar.

5. Vispa ner bakpulvret så det blir jämnt fördelat.

6. Vispa ner chokladblandningen. Vispa sist ner mjölet och nötterna.

7. Häll smeten i ugnsformen och grädda i nedre delen av ugnen i 150°C i 35 minuter.

8. Låt kakan svalna ca 5 minuter. Skär den i rutor med en kniv.

OBS! Tänk på att efter du vispat ner chokladblandningen så bör du göra resten ganska snabbt och in i ugnen direkt. Tänk på att efter du vispat ägg och socker så ska du inte vispa längre tid än tills du fått en jämn smet.

9. Garnering: Smält chokladen i mikron eller i vattenbad. Pensla choklad på browniesarna och lägg på en halv eller hel valnöt på varje brownie. Låt chokladen stelna.

10. Lägg rutorna i en plastburk med bakplåtspapper mellan lagren. De går bra att frysa.


Macarons


Macarons, den lilla delikatessen som tagit världen med storm. Nu förstår jag varför! Den lite knapriga ytan som gömmer en mjuk och god mandel maräng innuti som parats ihop med ljuvlig smörkräm är svår att slå.
Macarons kan varieras i oändligt många smaker och färger vilket passar mig perfekt då jag inte gillar att baka samma sak flera gånger. Oftast är det en mandel macaron som parats ihop med valfri smak på smörkräm. Det kan vara allt möjligt från kola, jordgubb, pistach, jordnöt, hasselnöts, lakrits, kaffe, citron, blåbär... ja i princip vad som helt. Det är det som gör dem så underbara då man kan smaksätta dem med det man själv gillar.

Jag har hört att är viktigt att man låter äggvitorna stå i kylen (separerade) i minst 24 timmar upp till 5 dagar. Då blir macaronsen höga, skapar fötter (det som är längst ner runt macaronen) och de spricker inte på ytan. Det gjorde inte jag men de blev bra ändå. Kanske hade de blivit bättre om jag gjort det... ska prova nästa gång!
Det som jag däremot gjorde var att låta dem vila minst en halvtimme på plåten innan jag satte in dem i ugnen  Det bildas då som en slags hinna ytters som gör att de inte spricker. Det är viktigt att man gör det! Man bör äga en våg för att få de exakta måtten som mäts i gram och inte i deciliter.

Man brukar färga marängen med varfri färg. Det kan vara karamellfärg, pastafärg eller pulverfärg. I mina hallonmacarons hade jag ingen färg. Jag hade egentligen tänkt att färga dem med röd karamellfärg men vi hade ingen. Smaken är ju densamma ;) I mina chokladmacarons färgsatte jag marängen med kakao vilket även gav lite chokladsmak såklart :)

Dessa godingarna tar ganska så lång tid att göra. 2 timmar tog det nog för mig inräknat med att de vilade och var inne i ugnen. Jag gjorde smörkrämen under tiden som marängen vilade. Det är såklart ett tips att göra det ;)

Jag smaksatte mina med hallon och choklad. Nästa gång blir det nog blåbär, kaffe eller citron. :)

20 fyllda macarons (40 enkla mandelmaränger)

Ingredienser:
- 3 äggvitor, rumstempererade
- 2 msk strösocker
- 200 g florsocker
- 110 g skållad mandel
- varfri karamellfärg, pulver/pastafärg (behövs inte) 

Smörkräm grundrecept:
- 100 g mjukt smör
- 1.5 1.5 dl florsocker
- 1 1 tsk vaniljsocker
- 1 1 st ekologisk äggula
- några droppar varfli karamellfärg ( detta är om ni inte smaksätter med något eller vill ha extra stark färg)
- valfri smaksättning t.ex. sylt eller kakao. Prova er fram med mått så smaken blir bra. Måttet kan ändras beroende på smaksättning men om ni använder sylt eller kakao så är 2 msk bra.

Gör så här:
 Mandelmaräng:
-  Skålla och skala mandeln. Mal i en mandelkvarn. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. 
- Blanda ihop florsockret och den malda mandeln noga.
- Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop tillsammans med färgen/(kakaon om du gör chokladmacarons) - blanda inte för mycket, inte mer än 40 tag.
- Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem (annars sprick de i ugnen!!).
- Gör smörkrämen under tiden som de vilar. (Se nedan) 
- Grädda i 150°C i ca 11-15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.



Bild1: Utspritsad maräng som vilar. Bild2: Marängen ute ur ugnen.

Smörkräm:
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Vispa ner äggulan.
- Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
- Spritsa ut krämen på undersidan av 20 mandelkakor.
- Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Förvara i kylen i en lufttät burk(låt dem då komma till rumstemperatur en stund innan de ska servaras)


LYCKA TILL!! / Tove


Påsktårta

Under påskveckan ville jag göra något originellt men ändå lite festligt. Det fick bli en påsktårta med kiwi och persikor (ni som har superbra syn kan se att jag använde aprikoser istället, burkarna såg ju likadana ut…). Receptet är till för ca 20 personer och görs i en långpanna. Vill man, kan man halvera receptet och istället göra bottnarna i en vanlig rund sockerkaksform (ca 24 cm i diameter) men då ska de gräddas i 175 grader i ca 30 min. Man gör två bottnar som ungefär är lika lätta att göra som en rulltårta, sedan gör man en fyllning gjord på grädde, ägg och persikor och fyller på mellan bottnarna. För mig tog det ca 2 timmar att göra tårtan men jag är verkligen superlångsam :D Jag tar liksom pauser och sånt men om man har lite bråttom går det nog mycket snabbare.



Dagens fail:
Inget har egentligen gått snett under själva bakningen så det blir ingen fail jag tänker nämna här, utan ett jättebra tips! Tipset är att ha exakt ALLT som behövs till bakningen hemma! Annars tar det en himla lång tid att göra något som man kunde ha gjort på en halvtimme. Jag hade inte alls mycket grädde till garnering så jag blev tvungen att dela kakan i mindre partier och grädden räckte då bara till ett parti. Resultatet blev ändå helt okej så jag har väl inte så mycket att klaga på :)

OBS: Observera att jag har fixat en översättningsgadget här på bloggen! Längst upp till vänster kan man välja språk i listan! Kul, va? :D:D:D:D:D:D

Ingredienser:

Sockerkaka:
- 8 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 ½ dl potatismjöl
- 3 msk vetemjöl
- ½ dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hackad sötmandel

Fyllning:
- 4 ägg
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 1 burk konserverade persikor, spara två persikohalvor till garnering
- 8 gelatinblad (eller gelesocker, minns faktiskt inte hur mycket jag tog men runt 1-2 msk) + 1 d persikospad

Garnering:
- 5 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 kiwifrukter
- 2 persikohalvor
- tunna chokladplattor (jag använde inga, men man kan använda noblesse)

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i två långpannor. Blanda mjölet, kakaon, mandeln, vaniljsockret och bakpulvret.

2. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i två långpannor och grädda varje mitt i ugnen i ca 6 minuter.

3. Låt kakorna svalna något. Strö på lite strösocker och stjälp därefter upp dem på sockrade smörpapper.

4. Hacka persikorna i ganska små tärningar. Lägg (ev.) gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

5. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en skål. Vispa gulorna tillsammans med sockret i en annan skål. Rör ner persikobitarna i äggulesmeten.

6. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 1 dl fruktspad. (Vid användning av gelesocker ska fruktspadet värmas upp och sedan ska sockret blandas ner). Blanda ner i persikosmeten. Vänd därefter försiktigt ner den vispade grädden och de vispade äggvitorna.

7. Lägg den ena tårtbottnen på ett fat. Lägg på fyllningen och därefter den andra bottnen.

8. Garnera med vispad grädde, kiwi, chokladplattor och persikor.


RSS 2.0