kola+tryffelpaj = gott :D

ÅÅh äntligen har värmen kommit, sommarvärme skulle jag vilja säga. Var tog våren vägen? Men skönt är det! Och vad är då inte mysigare än att sitta ute i trädgården och fika? Underbart!

Denna pajen är supergod och väldigt mäktig så den räcker till ganska många. Inte världens enklaste att göra men den är inte såå svår. Tar lite tid men det är den värd!! Jag lovar att gästerna kommer att bli imponerade för den är supergod. Pajen består av en chokladpajdeg, en kolafyllning och en chokladtryffelfyllning. MUMS. Det är alltid kul att dekorera lite och göra kakan lite finare så jag gjorde ett rutmönster med kakao överst (jag visar i receptet hur man ska göra) och dekorerade med physalis. Jag har svårt att sätta ut en tid för hur lång tid det tar eftersom det kan ta olika lång tid beroende på hur snabbt kolan kommer upp i rätt temperatur. I receptet stod det att den skulle koka i 7 minuter och då klara kulprovet men för mig tog det närmre 20 minuter. Så det är kolan som är det svåraste i receptet annars är den enkel.

1 paj ca 14 bitar

Pajdeg:
100 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 msk socker
1 äggula
2 msk kallt vatten

Kolafyllning:
1 burk kondenserad mjölk, 400 gram
75 gram smör eller margarin
½ dl socker

Tryffelfyllning:
1 ½ dl vispgrädde
150 gram mörk choklad

Garnering:
kakao

Gör så här:
1. Hacka snabbt samman matfettet, vetemjölet, kakaopulvret, sockret och äggulan till en smulig massa. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt att knåda ihop till en deg.
2. Kavla ut degen till en rund platta, så stor att den passar att klä en rund bakform, ca 28 cm i diametermed löstagbar kant. (jag hade en form med diametern 26 cm och tryckte ut degen direkt i formen istället för att kavla ut den först) Ställ kallt att vila i ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
4. Kolafyllning: Mät upp den kondenserade mjölken, matfettet och sockret i en kastrull. (Ej teflon. Jag gjorde det felet och den skar sig. Vet inte varför men smöret gick i alla fall inte ihop med den kondenserade mjölken.) Värm upp och låt därefter smeten koka i ca 7 minuter under ständig omrörning så att den inte bränns vid. Prova att smeten håller kolakonsistens genom att doppa ner en tesked i kolan som sedan ställs i ett glas vatten. Kolan är färdigkokt om man kan forma en kula av smeten. (Detta kan som sagt ta mer än 7 minuter.)
5. Bre ut den varma och nykokta kolakrämen jämnt i pajskalet. Ställ kallt att stelna.
6. Tryffelfyllning: Koka upp vispgrädden och tillsätt den mörka chokladen, bruten i bitar. Rör om tills chokladen smält.
7. Bre ut tryffeln jämnt över kolasmeten i formen och låt åter stå kallt tills tryffeln stelnat.
8. Vid servering: Sikta ett tunt lager kakaopulver över ytan. Gör eventuellt ett rutmönster med hjälp av blomsterpinnar. (Jag använde ätpinnar, tror det är bättre eftersom att de är lite fyrkantiga.) Dekorera med physalis.



Servera med lättvispad grädde och en skål med physalis.



Lycka till / Tove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0