Apelsin- och marängpaj!
Heeeeeeeeeej här är min apelsin- och marängpaj! Den var god och marängen och apelsinkrämen passade bra tillsammans men jag tycker att det blev FÖR sött... socker i pajskalet, socker i krämen OCH i marängen hahah om jag skulle göra denna igen skulle jag dra ner på sockret :) tycker man bättre om citron eller lime kan man ersätta saften och skalen till den citrusfrukt man vill :D vill man ha lite mer struktur och smak i marängen kan man även blanda ner ½ dl finhackad mandel i smeten :P Ja juste, jag glömde säga en sak, om du någon gång skulle göra någon av våra bakelser/kakor/tårtor så vore det kul om du skickade in bilder! Vi lägger gärna upp läsares bilder! :)
8-10 bitar
Ingredienser, botten:
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1/4 tsk bakpulver
- ½ dl strösocker
- 100g rumstempererat smör i småbitar
Fyllning:
- 4 dl vatten
- 1½ dl färskpresad apelsinsaft
- rivet skal av 2 apelsiner
- 4 dl strösocker
- 1 dl maizena
- 4 äggulor
- 1 msk smör
Maräng:
- 4 äggvitor
- 1½ dl strösocker
Tillagning:
1. Lägg mjöl, salt, bakpulver, socker och smör i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Hacka ihop till en deg för hand eller i matberedaren. Sätt ungen på 225 grader.
2. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Sänk ungsvärmen till 150 grader.
3. Gör fyllningen: Blanda vatten, apelsinsaft, apelsinskal, socker och maizena i en rostfri kastrull. Koka upp ingredienserna under kraftig omrörning.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna, en i taget. Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt sedan krämen svallna i kylen ca 30 min.
5. Gör marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen. Vispa till smeten är glansig.
6. Fyll pajskalet med apelsinkrämen. Bred marängen över apelsinkrämen och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills marängen fått fin färg. Gör gärna fina mönster/toppar av marängen med en gaffel eller en sked :)