Fransk citronpaj :))
Skönt att det äntligen börjar bli lite varmt nu! På dagarna har man andra saker för sig än att stå i ett svettigt kök och baka men på kvällen så kan man alltid svänga ihop en kaka :D Och de dagarna när man bara inte orkar gå ut eller om det är dåligt väder. DÅ är det den BÄSTA sysselsättningen! :D

Denna pajen är supergod och väldigt frisk i smaken och är perfekt efter en god middag när man har legat på stranden hela dagen. Servera den med lättvispad grädde med lite socker i som bryter av syrligheten lite ifrån pajen. Den är väldigt god utan grädde också!
Dekorera pajen med rivet citronskal. Man kan även dekorera med lite citronmeliss :)
Med tid i ugnen och kylen så tar det ungefär 1 timme. Kanske lite längre.
10-12 bitar
Ingredienser:
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 75 gram margarin
- 2 msk socker
- 3 msk kallt vatten
Fyllning:
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 75 gram margarin, smält
- finrivet skal av 1 citron
- saft av ½ citron
Garnering:
- strimlor av citronskal
- citronmeliss
Gör så här:
1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i matberedare.(Behövs inte)
2. Klä en pajform, ca. 23-25 cm i diameter med degen. Nagga botten och sidor med en gaffel och låt hela formen stå kallt i 20 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Vispa ihop fyllningen när den är inne i kylen.
5. Lägg en dubbelvikt remsa av aluminiumfolie runt kanten så att degen inte åker ner vid gräddningen.
6. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Häll därefter i fyllningen och fortsätt grädda på nedersta falsen i 20 minuter, eller till fyllningen stelnat och pajen är gyllene.
Kommentarer
Trackback