Italienska chokladbakelser


De här ser väldigt svåra ut att göra men det var faktiskt inte svårt alls! Eller jo om man tycker det är svårt att göra rulltårta, doppa den i choklad och sedan dekorera den så visst. Men man behöver ju faktiskt inte dekorera den om man tycker det är svårt eller helt enkelt inte vill göra det ;) Rulltårta är ju gott som det är. Om man väljer att inte dekorera den så ska man bara göra halva receptet på fyllningen.
 Kakorna blev väldigt goda och själv så hade jag inget snabbkaffepulver och ingen pepparmintolja eller kaffelikör men det blev hur gott som helst ändå. En lite mer barnvänlig variant :)

6 bakelser

Bottnar:
3 ägg
1½ dl socker
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 msk kakao (jag tog lite mer för starkare chokladsmak och för att jag inte hade kaffepulver i)
1 msk finstött kaffepulver
1 tsk bakpulver

Fyllning och toppar:
100 gram smör eller margarin
1½ dl florsocker
2 msk kakao
½ msk finstött kaffepulver
1 äggula
(1-2 msk kaffelikör) kan alltså uteslutas

Garnering:
100 gram blockchoklad (jag hade mörk men det funkar säkert med vilken choklad som helst)
1 msk olja
1½ dl florsocker
1 msk vatten
2 droppar pepparminolja (det uteslöt jag också)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao, kaffepulver och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten.
3. Häll smeten i en långpanna, 30x40cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna.
4. Fyllningen: Rör ihop matfett, florsocker, kakao, kaffepulver och vaniljsocker. Tillsätt äggulan och ev. kaffelikör. Rör krämen smidig.
5. Bred hälften av chokladsmeten över kakan(ej den sockrade sidan) Måtta och skär ut ca 5 cm breda remsor, ca 35 cm långa. Rulla samman tätt och ställ rullarna på snittytan. (Jag rullade först ihop kakan och skar den sedan men det kan man ju göra som man själv vill.)
6. Smält choklad och olja över vattenbad. Rör massan slät och jämn.
7. Doppa kakorna i chokladen så att halva bakelsen täcks. Ställ dem på en bricka för att stelna och sätt in i kylen för att stelna.
8. När chokladen har stelnat, spritsa resten av chokladkrämen tätt i små släta toppar runt övre kanten.
9. Rör florsocker, vatten och ev. pepparmintolja till en slät glasyr. Använd en sked för att fördela glasyren på bakelserna(ta inte mer än vad som behövs för att täcka kakan) så det blir som ett vitt lock innanför chokladtopparna. Låt glasyren stelna.

Det verkar kanska svårt och jobbigt men hur jobbigt är det att göra en rulltårta? :O Och att dekorera är ju bara kul ;)

Lycka till :D / Tove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0