Mariabollar:D

Gaaaalet goda! Asså de va sjukt goda!! De var väldigt jobbiga och svåra att göra men de blev ju bra till slut :D De va godast samma dag som de va bakade då de va lite krispiga så ett tips är att göra dem samma dag som du t.ex. ska ha gäster och vill bjuda på något gott :) De kräver ett visst tålamod och kanske en del erfarenhet men gillar du att baka och vill ha en utmaning så är de här perfekta! Rekomenderas starkt :D Jag tog lite bilder under tiden vilket kanske underlättar så ni vet ungefär hur det ska se ut :)
15 stycken
Ingredienser:
2dl vetemjöl
3msk socker
75 gram smör eller margarin
Petit-choudeg:
3dl vatten
100 gram smör eller margarin
2dl vetemjöl
3ägg
Fyllning:
2 äggulor
1msk socker
1msk potatismjöl
3dl grädde
1msk vaniljsocker
1dl vispgrädde
Garnering:
florsocker
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
3. Arbeta ihop en deg av mjöl, socker och matfett. Låt degen stå kallt.
4. Petit-chousmeten: Koka upp vattnet med matfettet. Rör ner mjölet. Låt massan koka upp under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Spritsa ut smeten på plåten till 15 typ bollar.
5. Kavla ut mördegen till 3mm tjocklek. Dela den i 15 bitar och forma varje bit till en rund kaka och lägg en kaka på varje petit-chouboll.
6. Grädda bakelserna i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna.

Bild: 1 Petit-chousmeten utspritsad. 2 Mördegen över petit-chousmeten. 3 I ugnen.
7. Fyllning: Blanda i en kastrull alla ingredienser utom vaniljsockret och vispgrädden. Sjud under kraftig omrörning tills krämen är tjock. Rör i vaniljsockret när krämen svanlat något. (Jag hade i både mer socker och vaniljsocker för att få krämen sötare så ett tips är att smaka av den så den blir som ni vill)
8. Vispa vispgrädden och vänd försiktigt ner den när krämen är kall.
9. Gör ett hål i botten på bakelserna och fyll dem med kräm. Jag använde en sprits.
10. Sikta florsocker över innan servering.

Bild: 1 Krämen innan den tjocknat. 2 Krämen när den tjocknat. 3 Bara fyllningen kvar.. 4 Spritsar fyllningen i kakorna underifrån så hålen inte syns :)
Lycka till!! :) // Tove
Kommentarer
Trackback