SEMLOR!! :D
Imorgon är det ju fettisdagen och då är ju semlor ett måste! För att ni ska kunna baka dom tills imorn eller imorn så tänkte jag att jag lägger upp receptet idag ;)

Såhär såg mina semlor ut. Inte riktigt somm jag tänkt mig, skulle gärna haft mer grädde utseendemessigt fast smakmessigt däremot så föredrar jag lagom med grädde så då blev dessa perfekta.
De blev väldigt goda, smakade precis som semlor ska smaka och de fick perfekt storlek (y) Jag gjorde dubbelt recept och fick då 40 semlor som jag gick runt och sålde till underbara grannarna ;)
20 stycken
Ingredienser:
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa blandat med grädde eller mjölk så det blir en kräm(har ingen direkt mängd hur mycket man ska ha så där får ni prova er fram)
5 dl vispgrädde eller mer beroende på hur mycket man vill ha
Gör så här:
1. Smält smör, häll i mjölk och ljumma till fingervarmt(37grader) Lös upp jästen med det fingervarma degspadet. Tillsätt kardemumma, socker och salt.
2. Rör ihop i degbunken. Tillsätt ett ägg och mjölet. Var försiktig med mjölet och ta inte allt på en gång, det kan då bli torrt.(behovet av mjöl varierar)
3. Arbeta degen smidig så att den släpper degbunken. Tillsätt eventuellt mer mjöl efter behov. Arbeta degen minst 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop den och låt den vila ca 10 min. Rulla degen så att du får en ganska lång rulle och dela den i 20 delar.
5. Forma små bollar. Lägg på plåt och låt läsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i 8-10 min beroende på storlek på bullarna.
6. Låt bullarna svalna på galler. Skär av toppen som ska bli ett lock.
7. Gör fyllningen: riv mandelmassa och rör ihop med lite mjölk eller grädde så du får en smet av krämkonsistens.
8. Fördela mandelmassan på bullarna och bre jämnt över bullen(jag använde mig av en smörkniv)
9. Vispa grädden och spritsa på bullarna över mandelmassan. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Degen jäste rejält.... Glöm inte att lägga bakduk över degen/bullarna när de ska jäsa! Vill man inte göra semlor av alla bullarna så funkar det utmärkt att äta dem bara som de är som släta bullar. Man kan också frysa in dem så kan man ju göra semlor när man vill :D bara man har grädde och mandelmassa hemma så ;)
Lycka till :D // Tove

Såhär såg mina semlor ut. Inte riktigt somm jag tänkt mig, skulle gärna haft mer grädde utseendemessigt fast smakmessigt däremot så föredrar jag lagom med grädde så då blev dessa perfekta.
De blev väldigt goda, smakade precis som semlor ska smaka och de fick perfekt storlek (y) Jag gjorde dubbelt recept och fick då 40 semlor som jag gick runt och sålde till underbara grannarna ;)
20 stycken
Ingredienser:
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa blandat med grädde eller mjölk så det blir en kräm(har ingen direkt mängd hur mycket man ska ha så där får ni prova er fram)
5 dl vispgrädde eller mer beroende på hur mycket man vill ha
Gör så här:
1. Smält smör, häll i mjölk och ljumma till fingervarmt(37grader) Lös upp jästen med det fingervarma degspadet. Tillsätt kardemumma, socker och salt.
2. Rör ihop i degbunken. Tillsätt ett ägg och mjölet. Var försiktig med mjölet och ta inte allt på en gång, det kan då bli torrt.(behovet av mjöl varierar)
3. Arbeta degen smidig så att den släpper degbunken. Tillsätt eventuellt mer mjöl efter behov. Arbeta degen minst 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop den och låt den vila ca 10 min. Rulla degen så att du får en ganska lång rulle och dela den i 20 delar.
5. Forma små bollar. Lägg på plåt och låt läsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i 8-10 min beroende på storlek på bullarna.
6. Låt bullarna svalna på galler. Skär av toppen som ska bli ett lock.
7. Gör fyllningen: riv mandelmassa och rör ihop med lite mjölk eller grädde så du får en smet av krämkonsistens.
8. Fördela mandelmassan på bullarna och bre jämnt över bullen(jag använde mig av en smörkniv)
9. Vispa grädden och spritsa på bullarna över mandelmassan. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Degen jäste rejält.... Glöm inte att lägga bakduk över degen/bullarna när de ska jäsa! Vill man inte göra semlor av alla bullarna så funkar det utmärkt att äta dem bara som de är som släta bullar. Man kan också frysa in dem så kan man ju göra semlor när man vill :D bara man har grädde och mandelmassa hemma så ;)
Lycka till :D // Tove
Kommentarer
Postat av: Rune
Glöm inte att skatta för vinsten
Trackback