Semlor!!!!!!!!!!!!!!

Idag är det fettisdagen och enligt traditionen måste man baka SEMLOR! Går att göra på ett par olika sätt, t ex semlor med vetebullarna smaksatta med choklad eller grädden smaksatt med choklad  :) Dessa semlorna var supergoda! Jag tycker verkligen att mandelmassa är ett måste, det ger det lilla extra! Gjorde en sats och det räckte till 15 stycken :)




Ingredienser:
- 50g jäst
- 100g margarin eller smör
- 3 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 dl socker
- 1 ägg
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 1 liter vetemjöl

Pensling:
- ägg

Fyllning:
- 150g mandelmassa
- 2-3 msk mjölk

Garnering:
- grädde
- florsocker

Tillagning:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet, häll i mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader. Häll över jästen och rör tills det är upplöst.
3. Tillsätt salt, socker och ägg.
4. Blanda i hjorthornssaltet och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Forma stora släta bullar. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30-40 minuter.
7. Grädda bullara mitt i ugnen i 250 grader, 10-12 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.
8. Skär av lock på bullarna. Gröp försiktigt ur inkråmet. Blanda en del av det med mandelmassa och mjölk till en smidig smet. Det går snabbt och enkelt att göra i matberedare/elvisp. Fyll semlorna.
9. Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.


     Luftig och fin :)         Färdigjästa bullar!      Visst spritsar jag fint?
     

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0