Wienerbrööööd !

Dagens projekt fick bli wienerbröd! Första gången jag gjorde det ;) Jag börjar med att visa hur man gör grunddegen o sen så får ni se några varianter på vad man kan göra för olika sorters wienerbröd :D Det tar LÅNG tid att göra så räkna med några timmar i köket plus att det ska jäsa och gräddas. Men arbetet lönar sig för guuud vad gott det är!

Ingredienser:
300 gram margarin
50 gram jäst
2½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl

1. Kylskåpskalla ingredienser. En wienerbrödsdeg bör vara så svar som möjligt. Kyl därför mjölk, ägg och vetemjöl. Blanda jäst och mjölk. Tillsätt ägg, socker, salt och en del av mjölet, spara lite till utbakningen. (kan behövas mer) Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylen i ca. 10 minuter.
2. Margarin bättre än smör. Det är lättast att få wienerbröd bladiga och skiviga i konsistensen med (bak)margarin än smör. Skär kylskåpskallt margarin i 10 skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Om margarinet är för kallt och hårt är det svårt att kavla in det i degen.

3. Arbeta i svalt kök. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, 30x40 cm. Använd en kavel som rullar lätt. Det är viktigt att man inte trycker samman degen. Var lätt på handen.

4. Kavla in fettet. Lägg det skivade margarinet på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2-3 cm längs med kanterna. Vik upp kanterna mot fettet. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna.

5. Kavla försiktigt. Vrid degen ett kvarts varv. Den stängda sidan ska vara mot den som kavlar. Kavla försiktigt ut degen igen på mjölat bakbord. Låt kaveln arbeta löst men bara i två riktingar - rakt framåt och vinkelrätt åt sidan. Tryck inte för hårt, då spricker degen och matfettet blir inte inkavlat på rätt sätt och bröden blir platta och hårda.
6. Vik i 3 delar. Borsta av löst mjöl och vik degen i tre delar. Vrid degen ett kvarts varv.

7. Kavla ut på nytt. Kavla ut degen, fortfarande på mjölat bakbord, tills den är ca. 1 cm tjock. Borsta av överflödigt mjöl, vik på nytt i 3 delar. Vrid ett kvarts varv och kavla ut degen tills den är ca. 1 cm tjock. Vik i 3 delar. Täck degen med plastfolie. Lägg den i kylskåp i 10 minuter.

8. Forma wienerbröd. Kavla ut degen på nytt till drygt 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu. Täck delarna med plastfolie och sätt dem i kylskåp i 15 minuter. Läs sedan vidare hur du ska göra för att baka ut till önskat wienerbröd, se resp. recept.

                         Spanduer :D

Supergoda (Y) men de kräver en hel del tålamod, tid och bakerfarenhet ;) Detta gäller wienerbröd överhuvud taget.

32 stycken

Ingredienser:
1 sats wienerbrödsdeg

Mandelmassa:
150 gram mandelmassa
½ äggvita

Vaniljkräm:
2 msk vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker (jag tog mer)
2 tsk vaniljsocker (även här tog jag mer)

Pensling:
Äggvita

Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här:
1. Gör wienerbrödsdegen enligt receptet ovan.
2. Mandelmassan: Rör mandelmassan smidig med äggvitan.
3. Vanlijkrämen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt sedan resten av mjölken och de övriga ingredienserna utom vaniljsockret. Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den kallna. Tillsätt vaniljsockret.
4. Kavla ut de båda degbitarna till fyrkanter, 36x36 cm. Skär dem i bitar, 9x9 cm. Lägg en klick mandelmassa i mitten på valje fyrkant. Vik upp hörnen och tryck till ordentligt. Lägg på en klick vaniljkräm. Jäs wienerbröden i ca. 1 timme på plåtar med bakplåtspapper. (8 på vaje plåt)
5. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med äggvita. Grädda  mitt i ugnen 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Glasera dem tunt med sockerglasyren.


                              Kammar :D

Även dessa är supergoda! Åh vad jag älskar wienerbröd! Så spröda o goda :D:D

32 stycken

Ingredienser:
1 sats wienerbrödsdeg.

Fyllning:
150 gram mandelmassa
vatten eller äggvita

Pensling och garnering:
1 äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel (det struntade jag i)

Gör så här:
1. Gör wienerbrödsdegen enliget receptet ovan.
2. Rör mandelmassan till fyllningen med vatten eller äggvita så den blir bredbar.
3 Kavla ut degbitarna till plattor 24x30 cm. Bred fyllningen på mitten. Vik sidorna över fyllningen. Vänd längderna så att skarven kommer mot bakbordet. Skär tvärsöver i 4 cm breda bitar. Pensla med äggvita. Vänd i pärlsocker blandat med hackad mandel.
4. Lägg wienerbröden på en plåt med bakplåtspapper. Skär några jack i långsidorna och böj kammarna lätt. Låt med jäsa i 1-1½ timme.
5. Sätt ugnen på 250 grader och grädda kammarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter.

Guuuuud sikket långt inlägg! Hahah det tog ju nästan längre tid än att baka själva wienerbröden :O eller inte... haha ;) Nu e mina fingrar trötta :(

LYCKA TILL!!! Baka e kul ;D / Tove

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0