Kanelbriocher
Goda bullar som inte är så svåra att göra. Det är vanliga vetebullar som man klickar på en fyllning innan de ska in i ugnen. I ugnen flyter fyllningen ut över bullarna. Typ som kanelbullar bara att fyllningen är utanpå. Detta är andra gången jag gör dem och jag måste säga att de var godare första gången, vet inte vad jag gjorde för fel men de blev nästan lite torra...:( men de var goda i alla fall tycker jag! :)
30 bullar
Ingredienser:
- 2 dl mjölk
- 50 gram jäst
- 4 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 150 gram smör eller margarin
- ½ dl socker
- 5 ägg
- ca. 1 liter vetemjöl
Fyllning:
- 125 gram smör eller margaring
- 2 dl socker
- 2-3 tsk kanel
Penslning:
1 ägg
GÖR SÅ HÄR:
1. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll den ljumma mjölken där i. Blanda till jästen löses upp.
2. Tillsätt den mindre mängden mjöl och saltet. Arbeta "grunddegen" och låt den jäsa till dubbel storlek.
3. Fyllningen: Under tiden som degen jäser blandar du ihop alla ingredienserna till fyllningen.
4. Rör matfettet med sockret. Vispa äggen. Tillsätt detta i degen och arbeta in mjölet. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den ytterligare tills den blir smidig.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Forma degen till släta bullar. (30stycken) Lägg dem på bakplåtspapper. (10 på varje plåt, de växer rejält när de jäser och i ugnen) Platta till dem lätt med handen och gör samtidigt ett hål i mitten på varje bulle. I hålen fördelar du fyllningen. Låt bullarna jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
7. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Innan andra jäsningen.
Går utmärkt att frysa :)
LYCKA TILL / Tove