Påsktårta
Under påskveckan ville jag göra något originellt men ändå lite festligt. Det fick bli en påsktårta med kiwi och persikor (ni som har superbra syn kan se att jag använde aprikoser istället, burkarna såg ju likadana ut…). Receptet är till för ca 20 personer och görs i en långpanna. Vill man, kan man halvera receptet och istället göra bottnarna i en vanlig rund sockerkaksform (ca 24 cm i diameter) men då ska de gräddas i 175 grader i ca 30 min. Man gör två bottnar som ungefär är lika lätta att göra som en rulltårta, sedan gör man en fyllning gjord på grädde, ägg och persikor och fyller på mellan bottnarna. För mig tog det ca 2 timmar att göra tårtan men jag är verkligen superlångsam :D Jag tar liksom pauser och sånt men om man har lite bråttom går det nog mycket snabbare.
Dagens fail: Inget har egentligen gått snett under själva bakningen så det blir ingen fail jag tänker nämna här, utan ett jättebra tips! Tipset är att ha exakt ALLT som behövs till bakningen hemma! Annars tar det en himla lång tid att göra något som man kunde ha gjort på en halvtimme. Jag hade inte alls mycket grädde till garnering så jag blev tvungen att dela kakan i mindre partier och grädden räckte då bara till ett parti. Resultatet blev ändå helt okej så jag har väl inte så mycket att klaga på :)
OBS: Observera att jag har fixat en översättningsgadget här på bloggen! Längst upp till vänster kan man välja språk i listan! Kul, va? :D:D:D:D:D:D
Ingredienser:
Sockerkaka:
- 8 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 ½ dl potatismjöl
- 3 msk vetemjöl
- ½ dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl hackad sötmandel
Fyllning:
- 4 ägg
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 1 burk konserverade persikor, spara två persikohalvor till garnering
- 8 gelatinblad (eller gelesocker, minns faktiskt inte hur mycket jag tog men runt 1-2 msk) + 1 d persikospad
Garnering:
- 5 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 kiwifrukter
- 2 persikohalvor
- tunna chokladplattor (jag använde inga, men man kan använda noblesse)
1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i två långpannor. Blanda mjölet, kakaon, mandeln, vaniljsockret och bakpulvret.
2. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Fördela smeten i två långpannor och grädda varje mitt i ugnen i ca 6 minuter.
3. Låt kakorna svalna något. Strö på lite strösocker och stjälp därefter upp dem på sockrade smörpapper.
4. Hacka persikorna i ganska små tärningar. Lägg (ev.) gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
5. Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum i en skål. Vispa gulorna tillsammans med sockret i en annan skål. Rör ner persikobitarna i äggulesmeten.
6. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 1 dl fruktspad. (Vid användning av gelesocker ska fruktspadet värmas upp och sedan ska sockret blandas ner). Blanda ner i persikosmeten. Vänd därefter försiktigt ner den vispade grädden och de vispade äggvitorna.
7. Lägg den ena tårtbottnen på ett fat. Lägg på fyllningen och därefter den andra bottnen.
8. Garnera med vispad grädde, kiwi, chokladplattor och persikor.
hmm! det ser jätte gott ut