Madeleiner
Idag har jag gjort franska madeleiner! Smaken är ungefär likadan som citronmuffins men de här känns på något sätt lättare :) De görs vanligtvis i snäckformar men kan även göras i muffinsformar. Jag har nog inte så mycket mer att skriva om dem än att de var jättegoda och enkla att göra! Ett mycket bra tips är att efter man har gjort smeten, ställa in den i kylskåpet. De klassiska madeleinerna har alltid en bula på toppen och det får de genom att man först har haft smeten i kylskåpet och sedan direkt fyllt formarna och lagt in de i ugnen. Då uppstår det en värmechock och bulan bildas! (Själv hade jag inte tid att låta smeten stå i kylskåpet).
På tal om någonting helt annat vill jag presentera en ny grej jag kommer införa i varje inlägg jag gör. Nämligen Dagens fail. Det jag skriver som dagens fail är vad som gått snett under bakningen, för skojs skull så klart :)
Dagens fail: Idag var dagens fail att jag råkade tappa ett ägg när jag skulle börja baka. Det är så irriterande att man inte kan lägga några ägg på köksbordet utan att de ska åka ner på golvet... Ägg borde vara formade som rätblock!
Åter till madeleinerna! Gör du detta recept får du 40 st men själv gjorde jag halv sats (:
Ingredienser:
- 250 g rumstempererat smör
- finrivet skal av 1 citron
- 3 dl strösocker
- 6 ägg
- 4 1/4 dl vetemjöl
- 2-3 msk florsocker
- 100 g smör (till snäckformarna)
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 gradet. Vispa samman smör, citronskal och hälften av sockret till en ljus och porös massa.
2. Vispa äggen och resten av sockret pösigt. Rör sedan försiktigt ner mjölet, lite i taget, i äggvispet. Blanda ner citronsmöret. (Tips: Ställ in smeten i kylskåpet i ca en timme).
3. Smält smöret till formarna och pensla sedan formarna med smöret.
4. Fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. Låt kakorna svalna något och pudra dem sedan med florsocker.
Enkelt, va? :D:D
Vi ses i nästa inlägg!