Macarons
Macarons, den lilla delikatessen som tagit världen med storm. Nu förstår jag varför! Den lite knapriga ytan som gömmer en mjuk och god mandel maräng innuti som parats ihop med ljuvlig smörkräm är svår att slå.
Macarons kan varieras i oändligt många smaker och färger vilket passar mig perfekt då jag inte gillar att baka samma sak flera gånger. Oftast är det en mandel macaron som parats ihop med valfri smak på smörkräm. Det kan vara allt möjligt från kola, jordgubb, pistach, jordnöt, hasselnöts, lakrits, kaffe, citron, blåbär... ja i princip vad som helt. Det är det som gör dem så underbara då man kan smaksätta dem med det man själv gillar.
Jag har hört att är viktigt att man låter äggvitorna stå i kylen (separerade) i minst 24 timmar upp till 5 dagar. Då blir macaronsen höga, skapar fötter (det som är längst ner runt macaronen) och de spricker inte på ytan. Det gjorde inte jag men de blev bra ändå. Kanske hade de blivit bättre om jag gjort det... ska prova nästa gång!
Det som jag däremot gjorde var att låta dem vila minst en halvtimme på plåten innan jag satte in dem i ugnen Det bildas då som en slags hinna ytters som gör att de inte spricker. Det är viktigt att man gör det! Man bör äga en våg för att få de exakta måtten som mäts i gram och inte i deciliter.
Man brukar färga marängen med varfri färg. Det kan vara karamellfärg, pastafärg eller pulverfärg. I mina hallonmacarons hade jag ingen färg. Jag hade egentligen tänkt att färga dem med röd karamellfärg men vi hade ingen. Smaken är ju densamma ;) I mina chokladmacarons färgsatte jag marängen med kakao vilket även gav lite chokladsmak såklart :)
Dessa godingarna tar ganska så lång tid att göra. 2 timmar tog det nog för mig inräknat med att de vilade och var inne i ugnen. Jag gjorde smörkrämen under tiden som marängen vilade. Det är såklart ett tips att göra det ;)
Jag smaksatte mina med hallon och choklad. Nästa gång blir det nog blåbär, kaffe eller citron. :)
20 fyllda macarons (40 enkla mandelmaränger)
Ingredienser:
- 3 äggvitor, rumstempererade
- 2 msk strösocker
- 200 g florsocker
- 110 g skållad mandel
- varfri karamellfärg, pulver/pastafärg (behövs inte)
Smörkräm grundrecept:
- 100 g mjukt smör
- 1.5 1.5 dl florsocker
- 1 1 tsk vaniljsocker
- 1 1 st ekologisk äggula
- några droppar varfli karamellfärg ( detta är om ni inte smaksätter med något eller vill ha extra stark färg)
- valfri smaksättning t.ex. sylt eller kakao. Prova er fram med mått så smaken blir bra. Måttet kan ändras beroende på smaksättning men om ni använder sylt eller kakao så är 2 msk bra.
Gör så här:
Mandelmaräng:
- Skålla och skala mandeln. Mal i en mandelkvarn. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar.
- Blanda ihop florsockret och den malda mandeln noga.
- Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop tillsammans med färgen/(kakaon om du gör chokladmacarons) - blanda inte för mycket, inte mer än 40 tag.
- Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem (annars sprick de i ugnen!!).
- Gör smörkrämen under tiden som de vilar. (Se nedan)
- Grädda i 150°C i ca 11-15 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.
Bild1: Utspritsad maräng som vilar. Bild2: Marängen ute ur ugnen.
Smörkräm:
- Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
- Vispa ner äggulan.
- Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
- Spritsa ut krämen på undersidan av 20 mandelkakor.
- Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Förvara i kylen i en lufttät burk(låt dem då komma till rumstemperatur en stund innan de ska servaras)
LYCKA TILL!! / Tove
Vill bara ha mer o mer av de här delikatesskakorna! Supergoda!!!