Rice krispies-tårta :D

Okej nu ska jag lägga ut min älsklingstårta... Den är sååååå god tycker jag :D Jag lovar er att ni kommer gilla den. Om inte så är det fel på era smaklökar hihi :D Den är perfekt nu till midsommar och det som är bra är att man kan dekorera den med exakt vad man vill! Jag kör alltid på jodgubbar men man kan ju ha blåbär, hallon andra bär eller frukt. Man kan också ha riven choklad på :D Något som nog hade varit väldigt gott hade varit om man tog hallon och riven vit choklad på. Det ska jag nog prova nästa gång :)


Nu blev jag jättesugen ju...  Men nästa gång blir det nog hallon :) Krämen som är i mitten av tårtan är så otroligt god så man kan äta den för sig själv! Man kan ju inte låta bli att smaka lite av den under tiden som man bakar...

Denna tårtan bjöd jag på på skolavslutningen och den blev väldigt uppskattad :)) Så gör denna om du vill ha nöjda gäster :D

Man kan väldigt enkelt göra dubbelt sats genom att göra marängen i två omgångar och får då en kaka som är lika stor som en långpanna. Man gör då såklart dubbelt så mycket av krämen också och har dubbelt så mycket grädde.

Ordet Rice Krispies kommer från flingorna som man har i marängen som heter Rice krispies. Det är puffat ris och ger tårtan det där lilla extra!

Denna gången så failade jag faktiskt lite! Kör en Louisa haha ;) När jag rörde ihop marängen så vispade jag i sockret med elvisp istället för att bara blanda i det med en slev. Detta gjorde att när jag tog ut den ur ugnen så var den helt platt, hård och ful :( Så det var bara att göra en ny! Andra gången blev den bra. Tur det! Jag ville ju inte bjuda mina klasskompisar på en misslyckad tårta!

Ca. 10 bitar

Ingredienser:

Botten:
- 4 äggvitor
- 2 dl socker
- 3 dl rice krispies

Kräm:
- 4 äggulor
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl grädde (matlagningsgärdde går bra)
- 100-125 gram smör

Garnering:
- Ca. 4-5 dl vispgrädde (ta så mycket som du tycker är lagom)
- Färska bär, frukt, choklad eller något annat som du gillar.

GÖR SÅ HÄR:

1. Botten: Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper i en långpanna.
2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och flingorna. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca. 60 minuter. Stäng därefter ugnen men låt kakan stå kvar med ungsluckan på glänt i ca. 15 minuter. (sätt en träslev mellan ugnen och luckan så den står på glänt)

Om man gör detta receptet så ska man dela botten på mitten så man får två delar. Gör man dubbelt recept så använder man två hela bottnar och gör då marängen i två omgångar.

3. Krämen: Blanda äggulor, mjöl, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Koka upp på svag värme och rör hela tiden annars bränner det fast. Koka tills krämen tjocknar. Tillsätt smöret. Låt kallna.

4. Montering: Bred krämen över den ena bottnen och lägg den andra över. Garnerna den övre delen med vispad grädde och bär eller vad du nu vill ha på ;)


Lycka till! / Tove

My little princess

Cha cha bloggen! Louisa hääär. Igår (13 juni, kom ihåg datumet!) fyllde jag 15 år så en gratulation skulle inte vara fel :D Min speciella cykla-lagligt-utan-hjälm-dag firades med en princesstårta ;D Sist jag gjorde princesstårta var på skolavslutningen förra året. Den gången var diametern på tårtbottnarna 26 cm vilket gjorde att tårtan liksom blev lite för stor och därmed platt. Asså om ni inte fattar så menar jag att jag skulle behövt fylla på med typ femtioelva liter grädde för att få lite form på den. Det hade jag inte och därför blev den lite platt och tråkig. Säg nu sanningen, vem vill upprepa samma misstag som förut? Inte jag iallafall och därför gjorde jag denna gången tårtbottnar med diametern 22/24 cm (minns inte riktigt) och jag tycker att det blev superbra! Det enda jag blev riktigt irriterad på var marsipanlocket... På förpackningen stod det att man skulle några snitt på lockets kanter så att man inte skulle få bucklor. Problemet är att på de ställen man skär snitt på får man bucklor och såklart ska jag göra fyra snitt, runt hela tårtan, så jag får bucklor runt hela. WOHO. Haha whatever, två snitt hade räckt så ni vet :)



Dagens fail: Finns inte så mycket mer att säga än marsipanlock... Eller nu när jag kollar på denna bilden så ser det inte sååå dåligt ut men ändå haha :)

Ingredienser, botten:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1½ dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- (2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron)
- 1 dl hett vatten

Gör så här:
1. Smörj och bröa en rund slät form, ca 20 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda samman de två mjösorterna, bakpulvret samt ev. smaktillsats.
4. Rör ner i blandningen och tillsätt vattnet. Häll smeten i formen.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min.

När sockerkakan är klar ska den delas i tre delar. Bred sylt på den första bottnen och täck med den andra bottnen. Bred sedan vaniljkräm (receptet på hemmagjord finns skrivet i mors dag-inlägget) på den andra och täck med den tredje. Sedan ska bottnarna garneras med en BOMB av grädde. Det blir finast om man gör en fet bula, tycker jag iallafall :) Till sist ska marsipanlocket på. TADAAAAAA :D





SOMMARLOV!

Åh nu är det sommarlov och vi har gått ut nian! Så himla skönt men gud vad jag kommer sakna min skola och alla lärare!
Jag ber om ursäkt för den extremt dåliga uppdateringen. Sista veckan i skolan har varit full med saker att jag inte har hunnit att lägga upp något helt enkelt. Bakat har jag däremot gjort och det är väl det som har gjort mig så upptagen! Jag har haft beställning på 8 kakor till studentfester och har dessutom bakat tårta till skolavslutningen.
Till studenterna bakade jag citronpajer, fina chokladkakor och vita chokladkakor. Till avslutningen blev det såklart en jordgubbstårta, det hör ju till :) Det är dock inte en helt vanlig jordgubbstårta med sockerkaksbottnar vilket jag inte är ett direkt fan av utan med marängbottnar. Åh jag älskar den tårtan! Helt klart min favorit och jag vill nästan behålla receptet för mig själv men så taskig ska jag inte vara :D Vad gör man inte för sina läsare :D<3
Citronpaj
Rice-crisp tårta med jorgubbar
Fin chokladkaka dekorerad med grädde, hallon och blåbär.
Jag gjorde ju vita chokladkakor också fast jag fick tyvärr aldrig någon bild på dem. Jag har lagt upp receptet en gång innan så det gör ju faktiskt inte så mycket :)
Alla recepten ska jag lägga ut så klart men inte idag! Ni får helt enkelt hålla er :D
Sommarkramar :D / Tove <3

Mors dag!

Det var ju ett bra tag sedan jag la ut något här på blööggen men jag har haft mkt att göra med kabarén vi hade i skolan och sedan har jag fixat de där minnesböckerna :/ Nej nu återgår vi till lite roliga grejer! I söndags var det mors dag och jag gjorde en fin jordgubbstårta till min mamma :D Hur god och enkel som helst! Det som behövs är en sockerkaksbotten, sylt, vaniljkräm, grädde och jordgubbar (såklart hihi). Förr (när man var lat, inte är man det längre) använde jag köpt vaniljkräm/sås så därför tänkte jag göra en hemmagjord. Receptet är mycket enkelt och hela tårtan blir suuupergod!!



Dagens fail: Hmm, ingenting gick snett denna gången vilket var suuper :) Det enda jag stör mig på är det gröna på toppen på vissa av jordgubbarna, jättefult alltså!!!!! Omogna (jord)gubbar.....

Till 6-8 personer.

Tårtbotten, ingredienser:

- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- ev 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
- 1 dl hett vatten

Gör så här:
1. Smörj och bröa en avlång form, ca 1½ liter, eller en rund slät, ca 20 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda samman de båda mjölsorterna, bakpulvret samt ev smaktillsats.
4. Rör ner blandningen och tillsätt vatten.
5. Häll smeten i formen.
6. Grädda kakan mitt i nedredelen av ugnen ca 30 min.

När tårtbottnen är klar ska man låta den svalna och sedan skära den i tre delar. Själv tycker jag att det är enklast att skära med sytråd. Spänn bara en bit sytråd mellan händerna och dra den genom hela kakan så blir det fint :D

Vaniljkräm, ingredienser:

- 2 dl mjölk
- 2 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 1 msk strösocker
- 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Blanda ihop allt utom vaniljsockret i en kastrull och låt såsen sjuda upp under omrörning.
2. När det har svalnat tillsätt vaniljsockret.

Sedan är det bara att smeeeta på en massa sylt på nedersta våningen och vaniljkräm på den översta. Till sist är det dekoration med grädde och jordgubbar som gäller!!! Det roligaste kommer ju såklart till sist :D:D:D:D

Oj så många småstycken det blev nu men jag måste bara säga att jag ska göra en superrolig grej denna långhelgen!!! Kan ni gissa vad? Nej, jag visste det! JAG SKA TILL PARIS OCH GÅ PÅ MACARON-KURS :D:D:D:D Wooohooo det ska bli superkul!! :))))))

Glad mors dag (i efterskott) till alla mammooor!!


RSS 2.0