kola+tryffelpaj = gott :D

Denna pajen är supergod och väldigt mäktig så den räcker till ganska många. Inte världens enklaste att göra men den är inte såå svår. Tar lite tid men det är den värd!! Jag lovar att gästerna kommer att bli imponerade för den är supergod. Pajen består av en chokladpajdeg, en kolafyllning och en chokladtryffelfyllning. MUMS. Det är alltid kul att dekorera lite och göra kakan lite finare så jag gjorde ett rutmönster med kakao överst (jag visar i receptet hur man ska göra) och dekorerade med physalis. Jag har svårt att sätta ut en tid för hur lång tid det tar eftersom det kan ta olika lång tid beroende på hur snabbt kolan kommer upp i rätt temperatur. I receptet stod det att den skulle koka i 7 minuter och då klara kulprovet men för mig tog det närmre 20 minuter. Så det är kolan som är det svåraste i receptet annars är den enkel.
1 paj ca 14 bitar
Pajdeg:
100 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 msk socker
1 äggula
2 msk kallt vatten
Kolafyllning:
1 burk kondenserad mjölk, 400 gram
75 gram smör eller margarin
½ dl socker
Tryffelfyllning:
1 ½ dl vispgrädde
150 gram mörk choklad
Garnering:
kakao
Gör så här:
1. Hacka snabbt samman matfettet, vetemjölet, kakaopulvret, sockret och äggulan till en smulig massa. Tillsätt det kalla vattnet och fortsätt att knåda ihop till en deg.
2. Kavla ut degen till en rund platta, så stor att den passar att klä en rund bakform, ca 28 cm i diametermed löstagbar kant. (jag hade en form med diametern 26 cm och tryckte ut degen direkt i formen istället för att kavla ut den först) Ställ kallt att vila i ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
4. Kolafyllning: Mät upp den kondenserade mjölken, matfettet och sockret i en kastrull. (Ej teflon. Jag gjorde det felet och den skar sig. Vet inte varför men smöret gick i alla fall inte ihop med den kondenserade mjölken.) Värm upp och låt därefter smeten koka i ca 7 minuter under ständig omrörning så att den inte bränns vid. Prova att smeten håller kolakonsistens genom att doppa ner en tesked i kolan som sedan ställs i ett glas vatten. Kolan är färdigkokt om man kan forma en kula av smeten. (Detta kan som sagt ta mer än 7 minuter.)
5. Bre ut den varma och nykokta kolakrämen jämnt i pajskalet. Ställ kallt att stelna.
6. Tryffelfyllning: Koka upp vispgrädden och tillsätt den mörka chokladen, bruten i bitar. Rör om tills chokladen smält.
7. Bre ut tryffeln jämnt över kolasmeten i formen och låt åter stå kallt tills tryffeln stelnat.
8. Vid servering: Sikta ett tunt lager kakaopulver över ytan. Gör eventuellt ett rutmönster med hjälp av blomsterpinnar. (Jag använde ätpinnar, tror det är bättre eftersom att de är lite fyrkantiga.) Dekorera med physalis.

Servera med lättvispad grädde och en skål med physalis.

Lycka till / Tove

vit choklad-kladdkaka

Bilderna blev lite suddiga när jag satte ihop dem tyvärr men i alla fall! Den här kakan är suuuupergod och suuuperenkel att göra :D Jag serverade den med frysta, upptinade hallon och lättvispad grädde. Jag lovar att den kommer bli omtyckt för den är grymt god :) Förberedelse: 15-20 minuter. I ugn: 12-15 minuter.
8 bitar
Ingredienser:
100 gram smör eller margarin
100 gram vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
rivet skal från en citron
1 msk pressad saft av citron
2 ½ dl vetemjöl
Till formen:
smör
kokos
Garnering:
florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och strö kokos i en form med löstagbar kant 24 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull och ta av från värmen. Bryt chokladet i bitar och smält det i smöret under omrörning.
3. Blanda socker och vaniljsocker i en skål och häll sedan i det smälta smöret och chokladen. Tillsätt sedan äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg. Tillsätt citronskal, citronsaft och mjölet. Vispa ihop till en smet och bred ut i formen.
4. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter beroende på hur kladdig du vill att den ska vara. (Jag hade den inne i 13 minuter och det tyckte jag var lagom)
5. Pudra över lite florsocker före servering och servera med färska bär och eventuellt en klick grädde.
LYCKA TILL /// Tove
New york cheesecake med blåbär

God cheesecake som inte är för söt trots den vita chokladen. Jag tror nog att jag föredrar cheesecakes som inte ska gräddas i ugn men det är ju en smaksak i och för sig ;) Man hade kanske kunnat strunta i att sätta in den i ugnen jag vet faktiskt inte :O man får väl prova sig fram helt enkelt! Jag gjorde halva receptet i en form 24 cm i dm och den blev som på bilden och räckte till 6-8 personer. Gör ni hela receptet får ni en betydligt högre kaka men som räcker till fler ;) receptet säger 10 portioner. Man hade ju kunnar prova att byta ut bären mot några andra bär som t.ex hallon :) Förberedlesetid: ca. 40min, Gräddningstid: 10+60min, I kyl: 6-8 timmar.
10 portioner
Ingredienser:
150 gram smör eller margarin
1 dl strösocker
1 dl maizena majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
600 gram philadelphiaost
2,5 dl keselle 10%
3 ägg
1 dl vispgrädde, vispad
200 gram vit choklad
1 dl frysta blåbär (jag tog mer)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på ca 200 grader. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 min och låt svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp
5. Höj temperaturen i ugnen till ca 225 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Hallongömmor (:
Denna gången var det dags för något snabbt och enkelt som fick bli hallongömmor. Rekommenderar att ni borde prova, de är sååå goda :D Jag hade riktigt bråttom, hade bara en timme på mig! Det gick bra trots tidsbegränsningen men de kunde ha blivit gjorda med lite mer noggrannhet (utseendemässigt, naturligtvis inte smakmässigt) :) Räkna med att de kan ta ca 1,5h att göras ordentligt. "Gömmorna" består av en sorts vetedeg där man sedan klickar i hallonsylt, mycket gott! Ett bra tips är att klämma ihop bullarna ordentligt, annars rinner sylten ut medan de är i ugnen. SE BILD
Den var ganska fin, bortsett från sylten...
Dagens fail: HAHAHAHHAHAHAHA, jag märkte nu att jag läste fel under bakningen... Det stod att degen skulle kavlas tills den var ½ cm tjock, jag läste 1½ cm. Nuuuuuu förstår jag varför mina blev så tjocka hahahhaha :D En gång är ingen gång, tralalalalalala.
20 st
Ingrdienser:
- 2 dl mjölk
- ½ pkt (25 g) jäst
- 75 g smör eller margarin
- 3 msk strösocker
- 1 ägg
- 7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
- 1 dl hallonsylt
Pensling & garnering:
- ca 25 g smör eller margarin
- strösocker
Tillagning:
1. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i mjölken.
2. Rör matfett oc socker smidigt och poröst. Tillsätt ägg, despad och det mesta av mjöleti äggvispet. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta samman degen, för hand eller med elvisp, tills degen släpper bunkens kant.
4. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min på en rumsvarm och dragfri plats.
5. Ta upp degen på lätt mjölat bord. Arbeta in resten av mjölet.
6. Kavla ut degen tillenstor fyrkantig kaka, ca ½ cm tjock. Ta med ett runt mått ut ca 20 kakor.
7. Lägg en klick sylt på varje kaka. Nyp ihop dem till små knyten. Lägg knytena med skarven nedåt i bullformar. Ställ dem på en bakplåt.
8. Låt kntena jäsa övetäckta 20-25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda knytena mitt i ugnen ca 5-7 min.
9. Pensla knytena med smält matfett. Vänd dem genast i strösocker. OBS, ska bullarna frysas in ska de ej garneras.
Bountykaka :)

Väldigt god och mycket uppskattad kaka. Den är inte så svår att göra och tar inte allt för lång tid. En typ chokladsockerkaks botten med smörkräm ovanpå och smält choklad över det ;) Perfekt om man ska göra till ganska många personer. Man kan ju själv bestämma hur många bitar man vill göra men jag brukar köra på 6x4 när jag bakar i långpanna :) arbetstid ca: 20-30 min gräddningstid: 15-20 min och inne i kylskåp ca: 30 min.
24 rutor
Ingredienser:
4,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4,5 msk kakao
3 ägg
225 gram smör eller margarin
2,25 dl vatten som ska kokas
Smörkräm:
225 gram smör eller margarin
4 dl florsocker
2 ägg
0,75 paket kokos (ta till du tycker att det är lagom :D)
Garnering:
200 gram ljus blockchoklad
1,5 msk olja
kokos att strö över
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smör och koka upp vatten.
3. Vispa ägg och socker riktigt poröst, tillsätt torrvarorna därefter det smälta smöret och det kokande vattnet.
4. Grädda kakan i smord och bröad långpanna i 15-20 min. Låt kakan svalna.
5. Smörkrämen: Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna. Låt svalna. Bred över den kalla kakan. Lättast är att bre med en slickepott (tycker jag).
6. Sätt in kakan i kylen i ca. 30 minuter så att smörkrämen stelnar. (behövs inte men kakan blir finare och jämnare då)
7. Smält blockchoklad med olja och bred på kakan. (Även här använder jag slickepott, det blir då jämnt och fint) Strö över kokos och ställ sedan i kylen. Skär kakan i bitar när chokladen stelnat och bevara den sedan i kylen tills servering.
Går även utmärkt att frysa in. Sätt då kakorna på en bricka i frysen till de är helt frusna och stela. Sedan kan man lätt dela in dem i påsar utan att de fastnar i varandra så kan man lätt ta fram en bit när man är sugen eller om man får oväntat besök :D
Lycka till :D / Tove
