Äppel Päppel Pirum Parum

Hej igen! Det var länge sedan jag la upp något. Har ju trots allt haft lov så det gäller tyvärr även bloggen.

För att göra denna äppelpaj har jag gjort ett enkelt pajskal och fyllt det med äpplen som blandats med kanel och socker. Äppelpaj är enkelt som alla skulle kunna göra och är dessutom supergott! Ett tips är att skära äpplena i superdupertunna skivor och sedan lägga de på skalet istället för att göra tjocka skivor. Använd gärna syrliga äpplen. Det är upp till er att gissa vad det är som är i mitten av pajen, en körsbärstomat kanske? :)


Idag orkade jag inte ta professionella bilder, haha :)

Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 150g smör/margarin
- 1 ägg
- ca 3 äpplen (gärna extra syrlig sort)
- kanel
- socker

1. Sätt på ugnen i 200 grader. Blanda mjölet med margarinet med fingertopparna tills det har blivit till en deg.
2. Vispa sönder ägget och rör ner det i degen. Sätt degen i en plastpåse och in i kylskåpet i 30 min. Hemligheten bakom en lyckad pajdeg är att röra ihop den snabbt.
3.Tryck ut pajdegen i en pajform och sätt in pajskalet i ugnen i 10 min.
4. Skär äpplena i skivor och blanda med kanel och socker, mängden bestämmer du själv.
5. Garnera pajskalet med äpplen och sätt sedan in den i ugnen.

Eftersom jag inte följde något recept (förutom pajskalet) så visste jag varken hur många grader det skulle vara eller hur länge pajen skulle vara i ugnen så jag gissade och det blev superbra :D sen så kollade jag inte klockan när jag satte in pajen i ugnen så jag tog ut den när pajen hade fått fin färg och äpplena blivit mjuka :)

SUPERDUPERENKELT!


Sarah bernhardtbakelser



Dessa kakorna är en variant på chokladbiskvier. De var goda fast jag har lite justeringar på receptet som nog hade gjort dem bättre. Fyllningen bör dubblas och garneringen halveras eftersom att det blev väldigt mycket choklad över från garneringen och då doppade jag ändå kakorna två gånger. Det är inget jag rekomenderar att göra(doppa två gånger) eftersom det blir väldigt mycket "vanlig" mörk chokladsmak. Man kan så klart använda ljus choklad också. Jag skriver orginalreceptet så får ni avgöra själva om ni vill göra exakt enligt receptet eller följa mina tips :)

10 stycken

Ingredienser:
150 gram mandelmassa
½ äggvita

Chokladtryffelfyllning:
75 gram blockchoklad
1 msk smör
2 msn vispgrädde

Garnering:
200 gram blockchoklad
1 msk olja

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
3. Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blande den med mandelmassan. Klicka ut smeten på plåten så det blir 10 kakor. Platta till kakorna med mjölad hand.
4. Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Lossa dem från plåten medan de är varma. Låt dem kallna med undersidan upp.
5. Smällt blockchokladen till fyllningen över vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Häll detta under kraftig vispning i chokladen. Låt tryffelsmeten svalna så att den blir tjock och fast.
6. Bred smeten toppigt på kakorna. Ställ dem i kyl i minst en timme.
7. Smält blockchokladen med oljan till garneringen. Doppa de kalla kakorna i chokladen så att tryfflen täcks. Ställ i kylen så chokladen stelnar.


Såhär såg kakorna ut innan jag doppade dem i choklad.

Jag ska försöka bättra mig och ta bilder under tiden som jag bakar. Men jag glömmer bort det för jag är så inne i bakningen haha ;) Men ska försöka i alla fall (Y)



Fyllda bullar



Vädligt goda bullar :D en grund-deg som sedan kan fyllas med olika fyllningar. Dessa är fyllda med vaniljkräm men jag ger er några tips på andra fyllningar också ;) Lätta att frysa in, dock råder jag er att hälla nytt strösocker ovanpå då eftersom det försvinner när man tar fram dem från frysen :)

Ca. 20 bullar

2 dl standarmjölk (3%)
25 gram jäst
75 gram margarin eller smör
3 msk socker
1 ägg
ca. 8 dl vetemjöl

Fyllning vaniljbullar:
3 dl marsánkräm eller egen vaniljkräm

Fyllning äppelbullar:
2 dl fast äppelmos eller rivet äpple+socker
1 tsk kanel

Fyllning odenbullar:
100 gram riven mandelmassa
1-2 tsk malen kardemumma
2 msk margarin eller smör

Pensling och garnering:
Vaniljbullarna penslas med smör och garneras med strösocker (efter gräddning)
Äppelbullarna penslas med ägg och garneras med pärlsocker (innan gräddning)
Odenbullarna penslas med ägg och garneras med mandelspån (innan gräddning)
Annars görs bullarna exakt likadant :)

Tillagning: 
1. Ljumma vätskan till 37 grader. Lös upp jästen i lite av den.
2. Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken. Tälsätt ägget, den lösta jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
3. Förbered önskad fyllning.
4. Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka och dela in den i 20 rutor.
5. Lägg en klick fyllning på vaje ruta. Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa väl.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. (För odenbullar och äppelbullar) Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker(äppelbullar) eller mandelspån(odenbullar) 
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Men håll koll på dem för de kan bli klara tidigare!
8. (För vaniljbullar) Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.


Wienerstänger



Blev lite sötsugen hehe så gjorde dessa :D Typ som syltbollar, väldigt lätta att göra. Jag orkade inte göra nåt avancerat idag ;) Trött efter en skolvecka med massa prov o sånt..! Så de här kan alla göra ;D Dessa kakorna har dessutom blivit prisbelönta ;) dock 1945 så det var ett tag sen ju men alltid något ;D

Ca. 60 stycken

Ingredienser:
250 gram smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk hjortronsalt eller 1 tsk bakpulver

Fyllning:
3-4 msk fast röd sylt

Glasyr:
2 dl florsocker
1½ - 2 msk vatten

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör matfett och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och mjölet blandat med hjortronsaltet. Arbeta till en smidig deg. (Lägg eventuellt in i kylen ett tag om degen är för kladdig)
3. Dela degen i 4 delar. Forma till ca. 40cm långa längder. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. (Två längder på en plåt)
4. Gör en fördjupning i mitten på varje längd. Fyll med sylt.
5. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
6. Blanda ingredienserna till glasyren. Bred den på de varma längderna över sylten. Skär dem på snedden i ca. 2cm breda längder.

Vi höörs :)) / TOve

Skurna chokladkakor



Goda kakor som håller länge och kan bevaras i en liten burk :)) Lätta att baka och går snabbt att göra. Perfekt för nybörjare eller för dig som är sugen på något gott men inte har lust att stå i köket hela kvällen ;) Jag halverade receptet för att inte få så många kakor men ni kan såklart göra hela receptet eller dubbelt recept beroende på hur många ni vill ha ;D

Ca. 60 kakor

Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2½ dl socker
5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Blanda alla ingredienserna till en smidig deg.
3. Dela degen i 6 delar. Forma till rullar och lägg på en smord plåt eller bakplåtspapper. (tre rullar på en plåt)
4. Platta till rullarna något. Pensla dem med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. (snåla inte med pärlsockret)
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
6. Skär de varma i 2cm breda, sneda bitar.

LYCKA TILL!! :) / Tove <3

Alla ♥ dag

Hejsan allihopa! Idag är ingen vanlig dag för det är alla hjärtans dag :D Idag har jag gjort något speciellt till denna dagen -  nämligen minisachertårtor!



Som ni ser har jag pyntat med lite vit choklad :D De här delikatesserna har en sådan underbar smak! Insidan är saftig och chokladtäcket mjukt och gotttttttt ;D Rekommenderar starkt att man borde göra såna här! OBS: endast för superduperjätteriktigtmycket duktiga bagare! När jag läste att receptet endast var för superduperjätteriktigtmycket duktiga bagare visste jag att det var någonting för mig, kan det vara något för just dig? Själv använde jag mig av åtta små hjärtformar som blev ca 3,5 cm höga och smeten räckte även till en hjärtform som blev ca 1,5 cm hög.

Ingredienser:
- 125g smör
- 1 1/4 dl socker
- 4 ägg, gulor och vitor var för sig
- 125g mörk choklad, smält och svalnad
- 1 3/4 dl vetemjöl
- 2 msk aprikosmarmelad

Chokladglasyr:
- 150 g mörk choklad, hackad
- ½ dl vispgrädde

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en 20 cm rund kakform med smält smör eller matolja. Klä formens botten och kanter med bakplåtspapper. Vispa smör och socker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt äggulorna en i taget under ständig vispning.
2. Tillsätt chokladen, vispa tills allt är väl blandat. För över smeten till en större form. Vänd med metallsked ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp i en torr och ren skål. Vänd med en metallsked ner äggskummet i smeten.
3. häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda kakan ca 40 minuter tills en provsticka som sticks ner mitt i ksksn är torr när den dras upp igen. låt kakan stå i formen ca 15 minuter innan den stjälps upp på galler för att svalna. Hetta upp marmeladen i en liten kastrull eller kör den i mikrovågsugn tills den är flytande till konsistensen, sila genom finmaskig sil. Stjälp upp kakan upp och ner på galler och pensla med marmelad runt om.
4. Chokladglasyr: Rör ihop choklad och grädde i en liten kastrull på svag värme tills chokladen har smält och glasyren är slät. Ta kastrullen från värmen och låt glasyren svalna en aning. Häll glasyren över tårtan, spara ca 2 teskedar av glasyren om du vill spritsa namnet Sacher på tårtan. Låt glasyren stelna.

Hållbarhet: Tårtan håller sig upp till en vecka om den förvaras under tättslutande lock.

Vad ska vi blogga om???

halllåååå allihopa :))

Det blir nog lite tråkigt om vi inte uppdaterar varje dag men idag har jag ingen lust att baka haha men vi får väl se om Tove har gjort något speciellt :) Det får bli någon annan dag.

Nu har jag en liten fråga till er: Tycker ni inte att det blir lite enformigt om vi bara skriver om kakor och recept? Vad mer isåfall? Kommentera, det tar inte mer än 2 minuter! :D

Vi seeeeeeeeeeeeeees!!!


Apelsin- och marängpaj!



Heeeeeeeeeej här är min apelsin- och marängpaj! Den var god och marängen och apelsinkrämen passade bra tillsammans men jag tycker att det blev FÖR sött... socker i pajskalet, socker i krämen OCH i marängen hahah om jag skulle göra denna igen skulle jag dra ner på sockret :) tycker man bättre om citron eller lime kan man ersätta saften och skalen till den citrusfrukt man vill :D vill man ha lite mer struktur och smak i marängen kan man även blanda ner ½ dl finhackad mandel i smeten :P Ja juste, jag glömde säga en sak, om du någon gång skulle göra någon av våra bakelser/kakor/tårtor så vore det kul om du skickade in bilder! Vi lägger gärna upp läsares bilder! :)

8-10 bitar

Ingredienser, botten:
- 3 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1/4 tsk bakpulver
- ½ dl strösocker
- 100g rumstempererat smör i småbitar

Fyllning:
- 4 dl vatten
- 1½ dl färskpresad apelsinsaft
- rivet skal av 2 apelsiner
- 4 dl strösocker
- 1 dl maizena
- 4 äggulor
- 1 msk smör

Maräng:
- 4 äggvitor
- 1½ dl strösocker

Tillagning:
1. Lägg mjöl, salt, bakpulver, socker och smör i en bunke eller matberedare med kniven isatt. Hacka ihop till en deg för hand eller i matberedaren. Sätt ungen på 225 grader.
2. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, 22-24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Sänk ungsvärmen till 150 grader.
3. Gör fyllningen: Blanda vatten, apelsinsaft, apelsinskal, socker och maizena i en rostfri kastrull. Koka upp ingredienserna under kraftig omrörning.
4. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna, en i taget. Ställ kastrullen över vattenbad och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt sedan krämen svallna i kylen ca 30 min.
5. Gör marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret lite i taget mot slutet av vispningen. Vispa till smeten är glansig.
6. Fyll pajskalet med apelsinkrämen. Bred marängen över apelsinkrämen och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills marängen fått fin färg. Gör gärna fina mönster/toppar av marängen med en gaffel eller en sked :)


Chokladbrownies med kola


God, olika smaker som blandas. Lite sylighet från osten och sötma från chokladen :)

8 bitar

Ingredienser:
- 200g mjukost, typ lättphiladephia
- ½ tsk vaniljextrakt
- 2½ dl socker
- 2 ägg
- 100 g smör
- 3 msk kakaopulver
- knappt 2 dl vetemjöl
- 50 hackade pekannötter (kan uteslutas)

Kolatäcke:
- 4 msk smör
- 1 msk mjölk
- drygt 1½ dl florsocker
- 2 msk kakaopulver

Tillagning:
1. Vispa philadelphian, vaniljextrakt och 5 tsk strösocker och ställ åt sidan.
2. Vispa äggen och resten av strösockret lätt och luftigt. Häll kakaopulver och smör i en kastrull och värm på låg värme under omrörning tills smöret smälter och blandas med kakaon. Blanda sedan ner smöret i äggsmeten. Vänd ner mjöl och nötter.
3. Häll hälften av browniesmeten i en lätt smord form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och jämna till ytan. Bred försiktigt mjukosten över och täck sedan med resten av browniesmeten. Grädda i 180 grader i 40-45 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Till kolatäcket: Smält smöret i mjölken och blanda i socker och kakaopulver. Bred ut smeten över kakan med en degspade. Låt täcket stelna. Dekorera med florsocker före servering.


Chokladterrin



Sjuuukt god!!!!!! Tar lite tid att göra den men lätt värt det :)
Tre lager: mörk choklad underst sen vit choklad och sist mjölkchoklad.

10-12 portioner

Ingredienser:
- 6 msk vatten
- 3 tsk gelatinpulver
- 115 g vardera av mjölkchoklad, vit choklad och mörk blockchoklad, bruten i bitar
- 4½ dl vispgrädde
- 6 ägg, separerade
- 1 dl strösocker

Dekoration:
- riven mörk och vit choklad

Tillagning:
1. Till mjölkchokladmoussen, häll 2 msk vatten i en värmefast skål. Strö över 1 tsk gelatin och låt stå i 5 min. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten tills gelatinet är upplöst. Ställ att svalna. Smält mjölkchokladen och låt den svalna. Vispa 1/3 av grädden tjock. Vispa två av äggvitorna styva men ej torra. Vispa två av äggulorna och 1/3 av sockret till en tjock smet. Rör i choklad, gelatin och vispad grädde. Vänd ner de vispade äggvitorna.

2. Häll över smeten i en avlång form som rymmer ca 2 liter, klädd med hushållsplast. Täck över och frys i 20 minuter, tills terrinen stelnat. Gör den vita chokladmoussen på samma sätt, häll över mjölkchokladmoussen och frys. Gör den mörka blockchokladmoussen och häll den över de båda andra lagren. Ställ kallt i 2 timmar, tills hela terrinen är stel.

3. Garnera med riven vit och mörk choklad :))


HallåååååÅå :D

Välkomna till Tove och Louisas bakblogg. :) Vi ska blogga om alla goda kakor som vi bakar. Vi lägger ut bilder o recept på alla våra underverk haha :)) Vi kommer bli större än kissie moahahhaha så passa dig kissie för här kommer vi.. hehe  :D

En liten bild på oss (A) Tove till höger och Louisa till vänster ;)

RSS 2.0