Paj med chokladkola mmmmm :))

Riktigt god och extremt mäktig! Det var inget som var så speciellt svårt med den (Y) tar runt 1 ½- 2 timmar att göra varav 1 timme är gräddning. Jag serverade den dagen efter jag gjort den och bevarade den i kylen under natten. Pudra inte florsocker på förrän precis innan servering. Toppenpaj att bjuda på när man ska ha gäster. Jag gjorde den till min mammas födelsedag och vi var 5 som åt av den och det blev mer än hälfen över så resten tog hon med till jobbet dagen därpå :D Verkade på henne som den blev väldigt uppskattad! Tur det :D
Enligt recept 6-8 personer. Enligt mig 10-12 personer. MINST! Fast det beror ju iofs på hur mycket man äter...
Ingredienser:
Pajdeg:
350 gram färdigköpt... Men man vill ju göra egen! Ellerhur! så det gjorde jag.
Egen pajdeg:
150 gram smör
ca. 3 3/4 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk socker
Fyllning:
140 gram mörk blockchoklad
175 gram smör eller margaring
4 ½ dl råströsocker
knappt 2 dl vetemjöl
½ tsk vaniljextrakt
6 ägg
gÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och arbeta ihop till en arbetbar deg. Klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. (För mig blev det lite deg över) Pricka degbotten lätt med en gaffel och lägg folie längs med kanterna så att pajdegen inte sjunker ner. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Ställ den att svalna. Sänk ugnsvärmen till 180 grader.
3. Fyllningen: Smält choklad tillsammans med smör över vattenbad, rör blandningen slät och låt svalna. Vispa äggen i en skål och häll sedan i socker, mjöl och vaniljextrakt och vispa tills allt är blandat. Rör ner smör- och chokladsmeten.
4. Häll över fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i 50 minuter eller till fyllningen pricis stelnat. Låt svalna. Pudra florsocker på pajen före servering och servera med en klick lättvispad grädde. MUMS!
LYcka TIll :D / TOVE

KALASTÅRTAAAAAA
Dagens fail: Denna gången gick faktiskt INGENTING fel, allt var perfekt :D Händer ganska sällan att inget går fel men ibland uppstår mirakel :)))))

12-16 bitar
Sockerkaka:
- 3 ägg
- 1½ dl socker
- 3/4 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl vetemjöl
- ½ tsk bakpulver
- 100g smält smör
Fyllning:
- 2 blad gelatin (jag använde 0,3 dl gelesocker multi)
- 1½ dl grädde
- 150g blockchoklad
- 2 äggulor
- 2-3 msk punsch (kan uteslutas)
- 3 dl vispgrädde
Garnering:
- 100g blockchoklad
- 2 tsk olja
- florsocker
Tillagning:
1. Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper. Mjöla det lätt och lägg det i en långpanna som är ca 30x20 cm.
2. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
3. Blanda i kakao, vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Rör till sist i smöret. Häll smeten i långpannan.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min eller tills kakan vid prov med sticka är torr.
5. Stjälp upp kakan på lätt sockrat papper. Vänd tillbaka den så att översidan kommer upp medan kakan kallnar.
6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. (Ej om du använder gelesocker).
7. Koka upp grädden. Om du använder gelesocker, häll i det i grädden.
8. Hacka blockchokladen i mindre bitar. Lägg den i grädden och rör tills chokladen svalnat något.
9. Tillsätt äggulorna och låt fyllningen sjuda under omrörning. Blanda i de urkramade gelatinbladen.
10. Sätt krämen i kallt vatten att svalna.
11. Smaksätt den med punschen.
12. Vispa grädden och vänd ner den i chokladkrämen.
13. Dela kakan mitt itu. Putsa av den till 2 jämna kvadrater. Lägg drygt hälften av fyllningen mellan bottnarna och resten lite fluffigt ovanpå. Täck över och ställ tårtan i kylskåp.
14. Hacka chokladen till garneringen. Blanda den med oljan och smält den.
15. Häll upp chokladen på en skärbräda eller annat fast underlag. Låt chokladen kallna men inte bli hård. Hyvla med osthyvel tunna, breda flagor som rullas ihop till tjocka rör.
16. Lägg dem på tårtan och sikta över florsocker.

Ganska många steg men de flesta tror jag kan klara av det :D

Wienerbrööööd !
Ingredienser:
300 gram margarin
50 gram jäst
2½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl vetemjöl
1. Kylskåpskalla ingredienser. En wienerbrödsdeg bör vara så svar som möjligt. Kyl därför mjölk, ägg och vetemjöl. Blanda jäst och mjölk. Tillsätt ägg, socker, salt och en del av mjölet, spara lite till utbakningen. (kan behövas mer) Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylen i ca. 10 minuter.
2. Margarin bättre än smör. Det är lättast att få wienerbröd bladiga och skiviga i konsistensen med (bak)margarin än smör. Skär kylskåpskallt margarin i 10 skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper i rumstemperatur. Om margarinet är för kallt och hårt är det svårt att kavla in det i degen.

3. Arbeta i svalt kök. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, 30x40 cm. Använd en kavel som rullar lätt. Det är viktigt att man inte trycker samman degen. Var lätt på handen.

4. Kavla in fettet. Lägg det skivade margarinet på ena deghalvan. Lämna kvar en fri kant på 2-3 cm längs med kanterna. Vik upp kanterna mot fettet. Vik sedan över den fria halvan. Nyp till kanterna.

5. Kavla försiktigt. Vrid degen ett kvarts varv. Den stängda sidan ska vara mot den som kavlar. Kavla försiktigt ut degen igen på mjölat bakbord. Låt kaveln arbeta löst men bara i två riktingar - rakt framåt och vinkelrätt åt sidan. Tryck inte för hårt, då spricker degen och matfettet blir inte inkavlat på rätt sätt och bröden blir platta och hårda.
6. Vik i 3 delar. Borsta av löst mjöl och vik degen i tre delar. Vrid degen ett kvarts varv.

7. Kavla ut på nytt. Kavla ut degen, fortfarande på mjölat bakbord, tills den är ca. 1 cm tjock. Borsta av överflödigt mjöl, vik på nytt i 3 delar. Vrid ett kvarts varv och kavla ut degen tills den är ca. 1 cm tjock. Vik i 3 delar. Täck degen med plastfolie. Lägg den i kylskåp i 10 minuter.

8. Forma wienerbröd. Kavla ut degen på nytt till drygt 1 cm tjocklek. Dela den mitt itu. Täck delarna med plastfolie och sätt dem i kylskåp i 15 minuter. Läs sedan vidare hur du ska göra för att baka ut till önskat wienerbröd, se resp. recept.
Spanduer :D

Supergoda (Y) men de kräver en hel del tålamod, tid och bakerfarenhet ;) Detta gäller wienerbröd överhuvud taget.
32 stycken
Ingredienser:
1 sats wienerbrödsdeg
Mandelmassa:
150 gram mandelmassa
½ äggvita
Vaniljkräm:
2 msk vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker (jag tog mer)
2 tsk vaniljsocker (även här tog jag mer)
Pensling:
Äggvita
Garnering:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
1. Gör wienerbrödsdegen enligt receptet ovan.
2. Mandelmassan: Rör mandelmassan smidig med äggvitan.
3. Vanlijkrämen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt sedan resten av mjölken och de övriga ingredienserna utom vaniljsockret. Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den kallna. Tillsätt vaniljsockret.
4. Kavla ut de båda degbitarna till fyrkanter, 36x36 cm. Skär dem i bitar, 9x9 cm. Lägg en klick mandelmassa i mitten på valje fyrkant. Vik upp hörnen och tryck till ordentligt. Lägg på en klick vaniljkräm. Jäs wienerbröden i ca. 1 timme på plåtar med bakplåtspapper. (8 på vaje plåt)
5. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla med äggvita. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Glasera dem tunt med sockerglasyren.


Kammar :D

Även dessa är supergoda! Åh vad jag älskar wienerbröd! Så spröda o goda :D:D
32 stycken
Ingredienser:
1 sats wienerbrödsdeg.
Fyllning:
150 gram mandelmassa
vatten eller äggvita
Pensling och garnering:
1 äggvita
pärlsocker
hackad sötmandel (det struntade jag i)
Gör så här:
1. Gör wienerbrödsdegen enliget receptet ovan.
2. Rör mandelmassan till fyllningen med vatten eller äggvita så den blir bredbar.
3 Kavla ut degbitarna till plattor 24x30 cm. Bred fyllningen på mitten. Vik sidorna över fyllningen. Vänd längderna så att skarven kommer mot bakbordet. Skär tvärsöver i 4 cm breda bitar. Pensla med äggvita. Vänd i pärlsocker blandat med hackad mandel.
4. Lägg wienerbröden på en plåt med bakplåtspapper. Skär några jack i långsidorna och böj kammarna lätt. Låt med jäsa i 1-1½ timme.
5. Sätt ugnen på 250 grader och grädda kammarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter.
Guuuuud sikket långt inlägg! Hahah det tog ju nästan längre tid än att baka själva wienerbröden :O eller inte... haha ;) Nu e mina fingrar trötta :(
LYCKA TILL!!! Baka e kul ;D / Tove
Vita chokladkakor :)

Goda kakor som är lätta och går snabbt att göra :) Finns inte så mycket att säga om dem haha :D Om jag gör dem igen så skulle jag nog ta bort nötterna och ersatt med mer vit choklad eller kanske någon annan choklad. Man kan ju egentligen lägga i lite vad man vill :D Och ett tips är att alltid ha äkta smör när man gör småkakor för att det blir mycket godare :D i mjuka kakor så spelar det inte så stor roll ;) Arbetstid: ca 20-30 min + gräddning.
24 stycken
Ingredienser:
125 gram smör
Drygt ½ dl farinsocker
1 ägg, vispat
3 1/4 vetemjöl
1 krm salt
125 gram vit choklad, grovhackad
3/4 dl paranötter, hackade
Gör så här:
1. Hacka choklad och nötter och sätt ugnen på 190 grader.
2. Rör smör och socker lätt och luftigt. Tillsätt gradvis det vispade ägget och vispa rejält efter varje tillsats.
3. Blanda ner mjöl och salt i kaksmeten och blanda väl.
4. Rör ner de vita chokladbitarna och de hackade paranötterna.
5. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och klicka ut kaksmeten så det blir 12 på varje plåt. (om smeten är svår att arbeta med kan du sätta in den en stund i kylen)
6 Grädda i ugn i 10-12 minuter, eller tills kakorna är guldbruna. Lyft över dem på galler och låt dem ligga där tills de har svalnat.
Lycka till :D / TOOOVE
Goda Kakan utan namn :D

Sååå enkel och sååååå god!! Typ en vanlig sockerkaka med supergod fyllning som bakas i en långpanna. Det blir alltså ganska mycket. Funkar utmärkt att frysa in. Ska du göra det så frys först in dem på en bricka. När kakorna är frysta kan du lätt lägga dem i en påse i frysa in styckvis så kan man ta fram en bit när man blir sugen :D
Alla kan göra dessa kakorna, eller ja om man kan göra en vanlig sockerkaka i alla fall ;)
24 rutor
4 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
8 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 ägg
100 gram margarin
Fyllning/glasyr:
200 gram margarin
2 dl strösocker
5 tsk kanel
3 dl havregryn
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Smält margarinet, tillsätt det tillsammans med mjölken och ägget - och rör allt till en slät smet.
3. Smörj och bröa en långpanna och töm ner smeten.
4. Glasyren: Smält margarinet, tillsätt socker, kanel och havregryn - låt puttra ihop 1 min.
5. Töm glasyren över smeten i långpanna och försök att fördela den över hela kakan.
6. Grädda i 175° ca: 15-20 minuter. Låt kakan kallna och skär den sedan i rutor.
Hur enkelt som helst :D Lycka till! /Tove
Madeleiner
Idag har jag gjort franska madeleiner! Smaken är ungefär likadan som citronmuffins men de här känns på något sätt lättare :) De görs vanligtvis i snäckformar men kan även göras i muffinsformar. Jag har nog inte så mycket mer att skriva om dem än att de var jättegoda och enkla att göra! Ett mycket bra tips är att efter man har gjort smeten, ställa in den i kylskåpet. De klassiska madeleinerna har alltid en bula på toppen och det får de genom att man först har haft smeten i kylskåpet och sedan direkt fyllt formarna och lagt in de i ugnen. Då uppstår det en värmechock och bulan bildas! (Själv hade jag inte tid att låta smeten stå i kylskåpet).
På tal om någonting helt annat vill jag presentera en ny grej jag kommer införa i varje inlägg jag gör. Nämligen Dagens fail. Det jag skriver som dagens fail är vad som gått snett under bakningen, för skojs skull så klart :)
Dagens fail: Idag var dagens fail att jag råkade tappa ett ägg när jag skulle börja baka. Det är så irriterande att man inte kan lägga några ägg på köksbordet utan att de ska åka ner på golvet... Ägg borde vara formade som rätblock!
Åter till madeleinerna! Gör du detta recept får du 40 st men själv gjorde jag halv sats (:
Ingredienser:
- 250 g rumstempererat smör
- finrivet skal av 1 citron
- 3 dl strösocker
- 6 ägg
- 4 1/4 dl vetemjöl
- 2-3 msk florsocker
- 100 g smör (till snäckformarna)
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 gradet. Vispa samman smör, citronskal och hälften av sockret till en ljus och porös massa.
2. Vispa äggen och resten av sockret pösigt. Rör sedan försiktigt ner mjölet, lite i taget, i äggvispet. Blanda ner citronsmöret. (Tips: Ställ in smeten i kylskåpet i ca en timme).
3. Smält smöret till formarna och pensla sedan formarna med smöret.
4. Fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. Låt kakorna svalna något och pudra dem sedan med florsocker.
Enkelt, va? :D:D
Vi ses i nästa inlägg!
Italienska chokladbakelser

De här ser väldigt svåra ut att göra men det var faktiskt inte svårt alls! Eller jo om man tycker det är svårt att göra rulltårta, doppa den i choklad och sedan dekorera den så visst. Men man behöver ju faktiskt inte dekorera den om man tycker det är svårt eller helt enkelt inte vill göra det ;) Rulltårta är ju gott som det är. Om man väljer att inte dekorera den så ska man bara göra halva receptet på fyllningen.
Kakorna blev väldigt goda och själv så hade jag inget snabbkaffepulver och ingen pepparmintolja eller kaffelikör men det blev hur gott som helst ändå. En lite mer barnvänlig variant :)
6 bakelser
Bottnar:
3 ägg
1½ dl socker
2 msk potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 msk kakao (jag tog lite mer för starkare chokladsmak och för att jag inte hade kaffepulver i)
1 msk finstött kaffepulver
1 tsk bakpulver
Fyllning och toppar:
100 gram smör eller margarin
1½ dl florsocker
2 msk kakao
½ msk finstött kaffepulver
1 äggula
(1-2 msk kaffelikör) kan alltså uteslutas
Garnering:
100 gram blockchoklad (jag hade mörk men det funkar säkert med vilken choklad som helst)
1 msk olja
1½ dl florsocker
1 msk vatten
2 droppar pepparminolja (det uteslöt jag också)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao, kaffepulver och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten.
3. Häll smeten i en långpanna, 30x40cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna.
4. Fyllningen: Rör ihop matfett, florsocker, kakao, kaffepulver och vaniljsocker. Tillsätt äggulan och ev. kaffelikör. Rör krämen smidig.
5. Bred hälften av chokladsmeten över kakan(ej den sockrade sidan) Måtta och skär ut ca 5 cm breda remsor, ca 35 cm långa. Rulla samman tätt och ställ rullarna på snittytan. (Jag rullade först ihop kakan och skar den sedan men det kan man ju göra som man själv vill.)
6. Smält choklad och olja över vattenbad. Rör massan slät och jämn.
7. Doppa kakorna i chokladen så att halva bakelsen täcks. Ställ dem på en bricka för att stelna och sätt in i kylen för att stelna.
8. När chokladen har stelnat, spritsa resten av chokladkrämen tätt i små släta toppar runt övre kanten.
9. Rör florsocker, vatten och ev. pepparmintolja till en slät glasyr. Använd en sked för att fördela glasyren på bakelserna(ta inte mer än vad som behövs för att täcka kakan) så det blir som ett vitt lock innanför chokladtopparna. Låt glasyren stelna.
Det verkar kanska svårt och jobbigt men hur jobbigt är det att göra en rulltårta? :O Och att dekorera är ju bara kul ;)
Lycka till :D / Tove
Chokladmarängpaj :D

Den var jättegod och inte så speciellt svår att göra (Y) Passar perfekt när man ska ha gäster :) Man bör göra den samma dag som den ska ätas eftersom marängen lätt tappar frasigheten.
6 personer
Ingredienser:
225 gram valfria kakor med chokladbitar i
4 msk smör
Fyllning:
3 äggulor
4 msk socker
4 msk majsmjöl
6½ dl mjölk
100 gram mörk blockchoklad smält
Maräng:
2 äggvitor
drygt ½ dl strösocker
1 krm vaniljextrakt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Lägg kakorna i en påse och krossa dem med en brödkavel. Häll kaksmulorna i en skål. Smält smöret och arbeta ihop det med kaksmulorna. Bre ut i en pajform, 23 cm i diameter.
3. Till fyllningen: Rör äggulor socker och majsmjöl till en slät smet. Hetta upp mjölken tills den nästan kokar, häll sedan i lite i taget i äggblandningen och vispa kraftigt.
4. Häll tillbaka fyllningen i kastrullen och värm under kontinuerlig vispning till smeten tjocknar. Lyft bort kastrullen från plattan. Vispa ner smält choklad och häll sedan smeten över pajskalet. Bred ut fyllningen jämnt.
5. Vispa äggvitorna i en skål till hårt skum. Vispa ner 1/3 av sockret lite i taget, tills smeten är blank och stel. Vänd ner resten av sockret och vaniljextraktet i marängen.
6. Bred ut marängen över fyllningen och forma ytan med en sked. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter eller tills marängen är vackert guldgul. Om marängen inte blir frasig så går det bra att sätta in den i ugnen igen fast på ungefär 100 grader och sedan låta den stå kvar på eftervärme så blir den frasig.
Kan serveras varm, ljummen eller kall. Vi åt den kall och utan tillbehör men det är nog gott att ha en klick grädde bredvid ;)
Lycka till :D / TOVE
CUPCAKEZzZzzZ
Idag gjorde jag mina FÖRSTA cupcakes! Ganska konstigt att jag inte gjort sådana tidigare... men bättre sent än aldrig! :) Hmm, vad ska jag säga om dem? Själva muffinsarna var goooda och när man dekorerade med frosting blev det suupergott!! :D Kanske liiiiite för söta och riktigt mättande! Ät en tugga och sedan försvinner sötsuget :) Det finns naturligvis en rad olika frostings/smörkrämer man kan göra och den jag gjorde var citronfrosting (muffinsarna var smaksatta med citron så det passade bra). Hade jag gjort cupcakes på nytt hade jag nog gjort med chokladsmörkräm eller chokladfrosting :)
Bara så ni vet så är det inte jordgubbs- eller hallonsmak utan jag har bara droppat i karamellfärg :)
Ingredienser, muffins:
- 100g smör
- 2 st ägg
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl mjölk 3%
- skal från 1 citron
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Ingredienser, frosting:
- 60g mjukt smör
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk saft från färskpressad citron
- 100g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg (ROSAAAAAAAA)
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och torra inuti.
-------------------------------UNDER TIDEN SOM DE GRÄDDAS-------------------------------
1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.
2. Vispa i philadelphiaosten.
3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
4. Bred/spritsa den på cupcakesen och garnera med strössel, blommor, hjärtan eller silverkulor.
SCHLUUUUT :D Riktigt enkelt och passar alla åldrar :) Istället för att bjuda gästerna på fula och tråkiga muffins, varför inte piffa upp dem med frosting och pynt? :D
Semlor!!!!!!!!!!!!!!

Ingredienser:
- 50g jäst
- 100g margarin eller smör
- 3 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 dl socker
- 1 ägg
- ½ tsk hjorthornssalt
- ca 1 liter vetemjöl
Pensling:
- ägg
Fyllning:
- 150g mandelmassa
- 2-3 msk mjölk
Garnering:
- grädde
- florsocker
Tillagning:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet, häll i mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader. Häll över jästen och rör tills det är upplöst.
3. Tillsätt salt, socker och ägg.
4. Blanda i hjorthornssaltet och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa 30 minuter under bakduk.
6. Ta upp degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Forma stora släta bullar. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i 30-40 minuter.
7. Grädda bullara mitt i ugnen i 250 grader, 10-12 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler.
8. Skär av lock på bullarna. Gröp försiktigt ur inkråmet. Blanda en del av det med mandelmassa och mjölk till en smidig smet. Det går snabbt och enkelt att göra i matberedare/elvisp. Fyll semlorna.
9. Spritsa eller klicka vispad grädde på de fyllda bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsocker.

Luftig och fin :) Färdigjästa bullar! Visst spritsar jag fint?

SEMLOR!! :D

Såhär såg mina semlor ut. Inte riktigt somm jag tänkt mig, skulle gärna haft mer grädde utseendemessigt fast smakmessigt däremot så föredrar jag lagom med grädde så då blev dessa perfekta.
De blev väldigt goda, smakade precis som semlor ska smaka och de fick perfekt storlek (y) Jag gjorde dubbelt recept och fick då 40 semlor som jag gick runt och sålde till underbara grannarna ;)
20 stycken
Ingredienser:
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa blandat med grädde eller mjölk så det blir en kräm(har ingen direkt mängd hur mycket man ska ha så där får ni prova er fram)
5 dl vispgrädde eller mer beroende på hur mycket man vill ha
Gör så här:
1. Smält smör, häll i mjölk och ljumma till fingervarmt(37grader) Lös upp jästen med det fingervarma degspadet. Tillsätt kardemumma, socker och salt.
2. Rör ihop i degbunken. Tillsätt ett ägg och mjölet. Var försiktig med mjölet och ta inte allt på en gång, det kan då bli torrt.(behovet av mjöl varierar)
3. Arbeta degen smidig så att den släpper degbunken. Tillsätt eventuellt mer mjöl efter behov. Arbeta degen minst 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Täck över med bakduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
4. Ta upp degen på ett bakbord. Arbeta snabbt ihop den och låt den vila ca 10 min. Rulla degen så att du får en ganska lång rulle och dela den i 20 delar.
5. Forma små bollar. Lägg på plåt och låt läsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i 8-10 min beroende på storlek på bullarna.
6. Låt bullarna svalna på galler. Skär av toppen som ska bli ett lock.
7. Gör fyllningen: riv mandelmassa och rör ihop med lite mjölk eller grädde så du får en smet av krämkonsistens.
8. Fördela mandelmassan på bullarna och bre jämnt över bullen(jag använde mig av en smörkniv)
9. Vispa grädden och spritsa på bullarna över mandelmassan. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Degen jäste rejält.... Glöm inte att lägga bakduk över degen/bullarna när de ska jäsa! Vill man inte göra semlor av alla bullarna så funkar det utmärkt att äta dem bara som de är som släta bullar. Man kan också frysa in dem så kan man ju göra semlor när man vill :D bara man har grädde och mandelmassa hemma så ;)
Lycka till :D // Tove
Mariabollar:D

Gaaaalet goda! Asså de va sjukt goda!! De var väldigt jobbiga och svåra att göra men de blev ju bra till slut :D De va godast samma dag som de va bakade då de va lite krispiga så ett tips är att göra dem samma dag som du t.ex. ska ha gäster och vill bjuda på något gott :) De kräver ett visst tålamod och kanske en del erfarenhet men gillar du att baka och vill ha en utmaning så är de här perfekta! Rekomenderas starkt :D Jag tog lite bilder under tiden vilket kanske underlättar så ni vet ungefär hur det ska se ut :)
15 stycken
Ingredienser:
2dl vetemjöl
3msk socker
75 gram smör eller margarin
Petit-choudeg:
3dl vatten
100 gram smör eller margarin
2dl vetemjöl
3ägg
Fyllning:
2 äggulor
1msk socker
1msk potatismjöl
3dl grädde
1msk vaniljsocker
1dl vispgrädde
Garnering:
florsocker
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en plåt eller klä den med bakplåtspapper.
3. Arbeta ihop en deg av mjöl, socker och matfett. Låt degen stå kallt.
4. Petit-chousmeten: Koka upp vattnet med matfettet. Rör ner mjölet. Låt massan koka upp under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta den från värmen och låt svalna. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt en stund mellan varje ägg. Spritsa ut smeten på plåten till 15 typ bollar.
5. Kavla ut mördegen till 3mm tjocklek. Dela den i 15 bitar och forma varje bit till en rund kaka och lägg en kaka på varje petit-chouboll.
6. Grädda bakelserna i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna.

Bild: 1 Petit-chousmeten utspritsad. 2 Mördegen över petit-chousmeten. 3 I ugnen.
7. Fyllning: Blanda i en kastrull alla ingredienser utom vaniljsockret och vispgrädden. Sjud under kraftig omrörning tills krämen är tjock. Rör i vaniljsockret när krämen svanlat något. (Jag hade i både mer socker och vaniljsocker för att få krämen sötare så ett tips är att smaka av den så den blir som ni vill)
8. Vispa vispgrädden och vänd försiktigt ner den när krämen är kall.
9. Gör ett hål i botten på bakelserna och fyll dem med kräm. Jag använde en sprits.
10. Sikta florsocker över innan servering.

Bild: 1 Krämen innan den tjocknat. 2 Krämen när den tjocknat. 3 Bara fyllningen kvar.. 4 Spritsar fyllningen i kakorna underifrån så hålen inte syns :)
Lycka till!! :) // Tove